Ugrás a tartalomra

Pastor, predstavnici MUP-a i Opštine Novi Kneževac obišli oštećeno groblje u naselju Rabe

2022.06.17 - 09:58

Pastor, predstavnici MUP-a i Opštine Novi Kneževac obišli oštećeno groblje u naselju Rabe

Pastor, predstavnici MUP-a i Opštine Novi Kneževac obišli oštećeno groblje u naselju Rabe

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, zajedno sa predsednikom Opštine Novi Kneževac Radovanom Uverićem i predsednikom Skupštine opštine Novi Kneževac Nandorom Ujheljijem posetio je danas groblje u naselju Rabe povodom vandalskog rušenja više nadgrobnih obeležja na lokalnom groblju.

Obilasku su prisustvovali i načelnik Policijske uprave Kikinda Pavle Rajkov i načelnik Policijske uprave Subotica Borivoj Mucalj, a tokom jučerašnjeg dana pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova izvršili su uviđaj prilikom koga je utvrđeno da su nepoznati počinioci srušili i polomili osam nadgrobnih obeležja na groblju u naselju Rabe.

Nakon obilaska, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor apelovao je da predstavnici nadležnih institucija u što kraćem roku pronađu, procesuiraju i kazne počinioce ovog vandalskog čina, ali i na sve koji mogu da doprinesu iznalaženju rešenja za probleme sa migrantima sa kojima se lokalno stanovništvo već duže vreme svakodnevno suočava.

„U svakoj kulturi ima dve stvari u koje ne sme da se dira, to su deca i to je sećanje na preminule. Mi se danas suočavamo sa suprotnim. Ovaj prostor je dugo vremena pod ogromnim pritiskom i odajem priznanje pripadnicima MUP-a koji čine velike napore u suočavanju sa izazovima koji su pred njima. Ovom prilikom im se zahvaljujem i apelujem da svi zajedno pomognemo u finansijama, opremi i tehnici kako bismo udovoljili njihovim potrebama za nesmetan rad“, rekao je Pastor i dodao da počinilac ovog dela mora biti primereno kažnjen jer se ovakav slučaj ne sme ponoviti i tolerisati.

On je dodao i da smo predugo izloženi pritisku migratske krize, naročito ljudi koji žive u pograničnim područjima.

„Mislim na mala sela sa starijim stanovništvom i tim ljudima mora da se pomogne. Država mora da učini sve da bi pomogla izbeglim licima, ali je isto toliko važno i da pomogne svojim građanima koji su ni krivi ni dužni izloženi tom pritisku. Ja nisam nečovek i neko ko ne razume probleme drugih, ali isto tako moramo imamo bar toliko empatije prema svojim građanima i precima  da znamo šta su“, poručio je Pastor.

Predsednik Opštine Novi Kneževac Radovan Uverić najoštrije je osudio vandalski čin, koji se, prema njegovim rečima, nije dogodio u skorijoj istoriji Novog Kneževca.

„Nadam se da će počinioci biti pronađeni u najskorijem roku. Za sada imamo neka saznanja da se radi o migrantima. Osuda je i od strane migranata koji se ovde nalaze i nadamo se da se ovakvi događaji više neće ponoviti“, poručio je Uverić.

Na mesto incidenta došao je i komesar za izbeglice Republike Srbije Vladimir Cucić, a tokom razgovora sa predsednikom Pastorom dogovoreno je da Komesarijat, lokalna zajednica i opština, pored postojećih, pronađu dodatna adekvatna mesta na kojima će migrantima biti omogućen pristup vodi i električnoj energiji putem solarnih panela, kako bi se u budućnosti sprečilo neovlašćeno ulaženje na privatne posede i javne površine na kojima se ovakvi incidenti najčešće dešavaju.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír