Ugrás a tartalomra

Gazdaságfejlesztés

A Vajdasági Magyar Szövetség kezdeményezésére kidolgozott Vajdasági Magyar Közösségek Terület- és Gazdaságfejlesztési Stratégiája és Akcióterve alapján Magyarország Kormányának támogatásával 2016-ban életre hívott Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program jelenleg a legnagyobb határon túli gazdaságfejlesztési program, amely úttörő a külhoni hasonló programok megvalósítása terén, mintaként szolgál a többi külhoni program megvalósításához.
A program helyszíni megvalósítását az erre a célra létrehozott Prosperitati Alapítvány koordinálja, felügyeli, amely vajdasági magyar regionális és közösségfejlesztési alapítványként egy önkéntes, nem kormányzati non-profit alapítvány, mely meghatározatlan időre alakult közhasznú célok jótékony elvégzésére. Fő célja a Vajdasági magyar közösségek gazdasági- és térségfejlesztési stratégiájának az életre hívása.

A vajdasági program célja olyan fejlesztések támogatása, amelyek révén minél többen megtalálják számításaikat a szülőföldjükön és jövőjüket a Vajdaságban tervezik.

 

Gazdaságfejlesztés

A program kiemelt eredményei: 5374 ha termőföld megvásárlása, 1110 új otthon megteremtése és 667 új vállalkozás. Emellett több mint 2000 vállalkozás és 5600 mezőgazdasági termelő fejlődéséhez járult hozzá, 12.500 munkavállaló megélhetését biztosítva.
Minden vállalkozó, gazda és foglalkoztatott egyben családfenntartó is. Ebből a szempontból kijelenthetjük, hogy a program megvalósítása eddig legalább 50.000 vajdasági magyar szülőföldön való boldogulásához járult hozzá.


A Prosperitati Alapítvány eddig összesen 55 pályázati kiírást jelentetett meg 10 pályázati körben, mezőgazdaság, turizmus, falusi ház vásárlás és vállalkozásfejlesztés kategóriákban. Az első és második fejlesztési ciklusban eddig összesen 16158 pályázat érkezett be, melyből 14193 támogatott.

Összeadva a kis-, közepes- és nagyértékű projektek számadatait, a projektek összértéke eddig több, mint 142,72 milliárd forint. A megítélt vissza nem térítendő támogatás értéke közel 64,93 milliárd forint.

 

Gazdaságfejlesztés