Ugrás a tartalomra

Új üzem épül a topolyai ipari parkban

Habszivacsot és előkomprímált ragasztószalagot gyártanak majd Topolyán

A topolyai ipari parkban az SSA Pana Foamtec Kft. mintegy 1,6 hektáros területet vásárol, ahova a közeljövőben termelői kapacitás létesítését tervezi. Peter Kemmayer, a cég ügyvezető igazgatója ma a topolyai önkormányzat épületében a telekvásárlásról szóló szerződés aláírása előtt megtartott sajtótájékoztatón elmondta, vállalata az év végéig egy ezer négyzetméteres gyárcsarnokot épít az ipari park területén.

A tervezett beruházás értéke mintegy félmillió euró, melyből 300 000 ezret a csarnok kiépítésére, a többit pedig annak felszerelésre költenek. Topolyai részről a szerződést Kókai Mernyák Melinda polgármester és Mánity István a Telekrendezési Közvállalat igazgatója írta alá.

Az eseményen jelen volt Kókai Mónika, az ipari park igazgatója, Aleksa Kumić, a községi tanács gazdasági kérdésekkel megbízott tagja, valamint Josip David, a befektető cég tanácsosa. A habszivacsot és ragasztószalagot gyártó cég az elképzelések szerint az év végéig megépülne, a tél végén, vagy a tavasz folyamán pedig meg is kezdené a folyamatos termelést. Tíz helybéli munkást terveznek foglalkoztatni.

Kókai Mernyák Melinda a szerződés aláírását megelőző sajtótájékoztatón elmondta, ez az esemény nem szerepel hivatalosan az éppen zajló Topolyai Napok rendezvénysorozat programjában, de jól illeszkedik abba, hiszen az önkormányzat egyik alapvető célja a vállalkozásbarát környezet kialakítása, minek köszönhetően munkahelyek létesülhetnek.

Az önkormányzatnak szerinte közvetítő szerepet kell betöltenie, amikor a potenciális beruházók idevonzásáról van szó. Sok befektetővel tárgyaltak az utóbbi egy évben. Közülük egyik, a szóban forgó osztrák-német érdekeltségű vállalat most telket vásárol az ipari parkban azzal a céllal, hogy ott termelői kapacitásokat alakítson ki.

Kókai Mónika, a VIP-LC (első vajdasági ipari park és logisztikai központ) igazgatója beszélt arról, hogy ez már a második olyan cég, mely telephelyet létesít a topolyai ipari park 30 hektáros területén. Az 1,6 hektáros terület megvásárlásával létrejöttek a feltételek a habszivacsot és komprimált szigetelőanyagot gyártó cég felépítéséhez.

A szükséges infrastruktúrát, a vizet, áramot és a gázszolgáltatást pedig máris biztosítani tudják a befektető számára. Mánity István a Telekrendezési Közvállalat igazgatója elmondta, hogy az általa képviselt vállalat jelentősen kivette részét az ipari park infrastruktúrájának biztosításában.

Két évvel ezelőtt az első befektető, a Pöttker Kft. zsanérok, vasalatok és bútorgyártáshoz használt fém alkatrészek gyártására szakosodott céget létesített. Bízik abban, hogy 2014-re a második üzem is megkezdi működését.

Peter Kemmayer azt is elmondta, helybeli munkaerőt fognak alkalmazni, akik egy rövid betanítási folyamat után a termelésben dolgoznak majd. Josip David tanácsos azt is elmondta, a hazai szükségletekre és az Európai Unió piacára, valamint más országok igényei szerint egyaránt termelnek majd katalogizált előkomprímált PET-ragasztószalagokat valamint különböző célokra felhasználható habszivacsot.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, tp.
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto