Ugrás a tartalomra

Felújították Bíró Károly egykori szabadkai polgármester házát

Felújították Bíró Károly egykori szabadkai polgármester házát

 Az épület kívülről újult meg. A homlokzatot és a még 2015-ben leszakadt teraszrészt is rekonstruálták. A házat a városi költségvetés forrásaiból újították fel - mondta a megtekintéskor dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke.

A városépítő polgármesterként is emlegetett Bíró Károly a Radić fivérek utca 7-es szám alatt élt családjával és személyzetével együtt. A házat most kívülről újították fel. A homlokzatot és a még 2015-ben leszakadt teraszrészt is rekonstruálták. Az épületben jelenleg 16 lakás van, amelyek magántulajdonban vannak.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT, Szabadka: „Neki köszönhetjük, az ő polgármesterségének idején épült fel a városháza és a palicsi szecessziós épületegyüttes, a Vigadó, a női fürdő, a víztorony és a zenepavilon épülete, valamint a szabadkai zsinagóga építése is az ő polgármestersége idején fejeződött be. Éppen ezért mi azt szerettük volna, hogyha valamit visszaadunk annak az embernek, akinek azt a Szabadkát köszönhetjük, amelyet szeretünk, és amelyet szeretnénk megóvni.”

A házat a városi költségvetés forrásaiból újították fel - nyilatkozta a megtekintéskor dr. Pásztor Bálint. Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke hangsúlyozta, a homlokzat felújítására 15 millió dinárt különítettek el, de szintén a városi büdzséből biztosítottak eszközöket a tervdokumentáció elkészítésére is.

„Fontos még elmondani, hogy először a város a gyámsága alá vette az épületet, illetve a homlokzatot, annak érdekében, hogy mindezt jogszerűen meg tudjuk valósítani, lévén, hogy ebben a pillanatban magántulajdon az épület. Minden engedélyt a köztársasági művelődésügyi minisztériumtól erre vonatkozóan megkaptunk.”

Bíró Károly hagyatékának megőrzése érdekében tervezik még egy emléktábla elhelyezését is a felújított épületen, illetve a Radić fivérek utca könyvtártól a főútig terjedő részének az elnevezését is az egykori polgármesterről - tette hozzá dr. Pásztor Bálint.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto