Ugrás a tartalomra

Az inkubátorház működtetésének osztrák tapasztalatai

 

Kétnapos tanácskozás Újvidéken

Tegnap Újvidéken, az Aleksandar Szállóban kétnapos tanácskozás kezdődött az inkubátorház működtetéséről és kihasználtságáról. A megbeszélést a tartományi gazdasági titkárság szervezte az osztrák nagykövetséggel karöltve.

A szakmai összejövetelnek az a célja, hogy a külföldi partnerek átadják tudásukat és tapasztalatukat az inkubátorházra vonatkozó gyakorlati tudnivalókról. Pásztor István tartományi gazdasági titkár nyitotta meg a rangos összejövetelt, s a témakör fontosságáról a következőket nyilatkozta lapunknak:

– Az inkubátorház olyan intézmény, amely többfajta segítséget nyújt az éppen létrejövő vállalkozásoknak. Fizikailag és aránylag kedvező feltételek mellett megteremti a működtetés lehetőségét, és segítséget nyújt, hogy a cég megerősödjön. Ide tartozik a jogi, a könyvelői, a marketing jellegű tanácsadás és a piacra jutás esélyeinek erősítése. Még 2005-ben kezdtük építeni az inkubátorházakat, most már Vajdaságban néggyel dicsekedhetünk. Ebből kettő évek óta működik. Az egyik Szabadkán, a másik Nagybecskereken, s ezekben mintegy 25 cég tömörül, és összesen 80 embert foglalkoztatnak. Még két inkubátorház létezik – az egyik Újvidéken, a másik pedig Zentán –, ezek hamarosan megkezdik a munkát. Egyértelműen több inkubátorházra és cégre van szükségünk, de ehhez másfajta gazdálkodási feltételrendszer kellene. Ez utóbbi ahhoz is szükségeltetik, hogy az inkubátorházak azokat az effektusokat tudják hozni, amelyeket elvárunk tőlük.

Arra a kérdésre, hogy az inkubátorház működtetésével várható-e a munkanélküliség csökkenése, Pásztor elmondta:

– A munkanélküliek számának csökkenésére számítok, de ezt csupán az inkubátorházak működtetésével nem lehet megvalósítani. Fontos lenne, hogy a gazdasági légkör megváltozzon, hogy az ország kilábaljon a világválságból, és hogy a rendelkezésünkre álló gazdasági potenciálokat funkcióba tudjuk hozni. Az is fontos szempont, hogy mikor válik az ország vonzóvá a külföldi tőke számára. Ha ez megteremtődik, könnyebb lesz orvosolni a munkanélküliséget. A nagy cégek nélkül nincsenek kis cégek, a kis cégek nélkül nincsenek még kisebb cégek, működő gazdaság nélkül pedig nem léteznek inkubátorházak és nincsen versenyhelyzet. A versenyhelyzet lesz talán az, ami meg fogja oldani a munkahelyek kérdését is – mondta Pásztor.

Varjú Márta

Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto