Ugrás a tartalomra

Az aktív falu

A helyi járuléknak és a községi fejlesztési alapnak köszönhetően Bácskossuthfalva idén 19 millió dinárból gazdálkodhat
Az aktív falu

A gazdasági nehézségek okozta anyagi kihívásokat és az elvándorlási hullám miatti nyomasztó légkört igyekeznek a közösségi összefogással, rendezvényekkel ellensúlyozni Bácskossuthfalván. A múlt évben például a valóban aktív 24 civil szervezetnek köszönhetően több mint 100 esemény jellemezte a település életét – nyilatkozta Papp László tanácselnök, aki arra is kitért, hogy ezt úgy tudja a helyi közösség támogatni, illetve pénzelni, hogy a faluban a helyi járulék ehhez megadja a lehetőséget. Az idén decemberben viszont lejár, és bíznak benne, hogy a lakosság megérti, miért van létjogosultsága a falu jövőjére nézve, és megszavazza majd a folytatását.

– Legutóbb az egyik legforgalmasabb utcarész, az iskolához vezető, már igen rossz állapotú Táncsics Mihály utca egy szakaszának újraaszfaltozása történt meg több mint 100 méter hosszan. Megkezdődött a helyi közösség épületének karbantartása, ezt több szakaszban körülbelül ötéves periódusra terveztük, és eddig nyolc ablakot cseréltek ki. Már szinte teljes mértékben sikerült a közvilágítást biztosító izzókat takarékos LED-égőkre cserélni, tavaszig további 270 égő cseréje van tervben. Idén meg kell ejtenünk Ady Endre Művelődési Központ és a 9+1 Nemzetközi Művésztelep székháza nagyteraszának felújítását, valamint a színház öltözőjében, az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban és a ravatalozóban is van karbantartási feladatunk. A Danilo Kiš, a Jászkiséri és a Gyepszél utca felújítását is tervbe vettük, mintegy 10 millió dinár értékben. A központban szeretnénk kicserélni a régi és tönkrement járólapokat, erre 4,5 millió dinár értékben van lehetőségünk a községi fejlesztési alap hozzájárulásával – kezdte a beszélgetést a tanácselnök.

– A szeméttelep kérdése már többéves kényes probléma, tartományi támogatásnak köszönhetően sikerült 800 ezer dináros támogatáshoz jutnunk a rendezésére, a szemét tömörítésére. A telepet sikerült körbekeríteni. Már nagyon várjuk, hogy beinduljon a lakossági hulladék Békovára szállítása, hiszen rendkívül lehangoló látvány, hogy egy-egy szélvihar után mennyi műanyag hulladék borítja el a környéket – hallhattuk Papp Lászlótól, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy milyen hatással lesz a lakosságra, hogy a Standard Közvállalatot átveszi a Komgrad Kommunális Közvállalat.

– A fúzió egy országos rendelettel összhangban történik. A községi képviselő-testület döntése értelmében áprilistól a Standard a Komgrad kihelyezett fiókja lesz, de ugyanúgy végzi majd emberállományával, eszközeivel a munkát, ahogy eddig is, tehát a fűnyírástól a csőtörésig továbbra is ellátják majd a feladatokat a munkások. Vagyis a lakosságot ez nem érinti – tette hozzá a tanácselnök.

Évről évre kihívást jelent a középiskolások utaztatása, Topolyára sikerült megoldást találnia a községnek, igyekeznek a Szabadkára ingázó fiatalok családját is támogatni.

– Pacsérról és Bácskossuthfalváról 29 gyermek utazik napi rendszerességgel, a községi önkormányzat szeptember óta 600 ezer dinárral járult hozzá az utaztatási költségekhez, de sajnos még így is tekintélyes, csaknem 11 ezer dináros költség hárul a családokra havonta. A helyi járuléknak köszönhetően a 2022/23-as tanévben hét felsőfokú tanulmányait folytató falubeli elsős diák számára tudtunk ösztöndíjat biztosítani, 10 hónapon keresztül havi 6000 dinár értékben. Ennek fejében nyáron egy hónapon át a helyi közösség számít a diákok segítségére, ezek könnyű munkák, és a településünk csinosítását jelentik. Egyébként semmilyen kötelezettségük nincs a tanulóknak, habár mi szeretnénk, ha itthon alapítanának családot, de erre kötelezni nem tudunk senkit – hangsúlyozta Papp László, aki a falut érintő orvoshiány tekintetében is utalt erre a problémára, hiszen legalább hat Bácskossuthfalva által is ösztöndíjazott fiatal szerzett orvosi képesítést az utóbbi néhány évben, de sajnos közülük senki sem tért haza.

– Úgy tűnik, több hónap agóniája oldódott meg azzal, hogy a múlt év utolsó heteiben kapott a falunk egy magyar ajkú orvost, dr. Klebecskó Kornélt, és dr. Kerepes Zoran a nyugdíjba vonulása után is folytatja praxisát. Sajnálatos, hogy falunkban nincs gyermekorvos, ezért a szülők kénytelenek Topolyára utazni, és minden igyekezetünk ellenére sem tudtuk megoldani, hogy nőgyógyászati rendelő is működjön az egészségházunkban – fejezte ki sajnálatát Papp László.

Bácskossuthfalván a közelmúltban zajlott népszámlálás szerint közel 3900 egyént tartanak nyilván. Ebbe a számba beletartoznak azok is, akik csupán hétvégente látogatnak haza, életvitelszerűen külföldön élnek, de ragaszkodnak szülőfalujukhoz, és az itthon élő családtagjuk közreműködésével vették fel őket a névjegyzékbe.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto