Ugrás a tartalomra

A virtuális erőszak néha húsba vágó erőszakká válik

A virtuális erőszak néha húsba vágó erőszakká válik

 Sem a szülők, sem a tanulók nem ismerik kellőképpen az internetes erőszak formáit, azt pedig végképp nem, hogyan védekezhetnek ellene – derült ki egy Vajdaságban végzett felmérésből.

A kutatást az idén bonyolították le a Tartományi Oktatási Titkárság és a Vajdasági Pedagógiai Intézet közreműködésével. Az eredményeket Újvidéken összegezték.
 

Szabadkán egy nyolcadikos fiúnak el kellett távolítani a lépét, miután iskolai erőszak áldozata lett. A tanulóra rátámadók azt mondták: egy interneten keringő kihívásra buzdító videó miatt bántották a társukat. A dél-szerbiai Trstenik településen egy középiskolai tanárt zaklattak a diákjai, közben az incidenset élőben közvetítették az interneten. Bosznia-Hercegovinában pedig egy 22 éves fiatal vetett véget az életének, miután titokban felvették egy állásinterjún, ahol szándékosan lejáratták, majd a videót terjeszteni kezdték az interneten. Ezek az esetek az elmúlt időszakban történtek.
 

A Vajdaságban végzett felmérések azt mutatják: már az ötödikes diákok körében is tapasztalható a digitális erőszak jelenléte.

Daliborka Purić, tanár: „A leggyakoribb a zaklató vagy sértő üzenetek mobiltelefonon történő küldése, illetve bizonyos csoportokból való kitiltás az interneten. Az erőszak egyéb formái is jelen vannak bizonyos mértékig, de a tanulók tapasztalatai szerint ez a leggyakoribb, valamint a közösségi oldalakon előforduló erőszak.”

A kutatásban több mint 7000 szülő és több mint 5000 általános iskolás gyerek vett részt. Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár szerint fontos olyan intézkedéseket foganatosítani, amelyek a digitális erőszak megelőzésére összpontosítanak. „Ez azért fontos, mivel ha nem is tudjuk meggátolni teljes egészében a digitális erőszakot, fel kell készítenünk a diákokat, a tanárokat, de a szülőket is arra hogyan reagáljanak ezekben az esetekben. A projektünknek ez a célja.”
 

Az idén végzett kutatás eredményei azért is hasznosak, mert igazítani lehet hozzájuk azokat a képzéseket, tevékenységeket, amelyek a digitális erőszak megelőzésére, illetve az ilyen esetek helyénvaló kezelésére összpontosítanak – mondta el az eseményen Vicsek Annamária oktatási államtitkár. „Itt a családi háttér minden esetben nagyon befolyásolja ezt a történetet. Az a társadalmi légkör és társadalmi háttér, amelyben élünk, a valóságshow-kal együtt a médiában megjelenő erőszakos és durva beszéddel együtt, tehát egy olyan komplex történettel találkozunk most, amire az oktatási minisztérium próbálja megtalálni a megoldásokat, viszont egyedül ezt nem fogjuk tudni megoldani.”
 

Habár a digitális erőszakot nem lehet teljesen kiirtani, a különböző oktatásoknak, illetve a digitális erőszak megelőzésével foglalkozó internetes platformoknak fontos szerepük lehet a probléma kezelésében – mondta el Vicsek Annamária. Példaként említette a szerb kormány által elindított Čuvam Te nevű internetes oldalt, ahol a diákok, a szülők és a tanárok is tájékozódhatnak a digitális erőszak megelőzéséről és kezeléséről.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír