Ugrás a tartalomra

„Tiszta lappal indítani”

Pásztor István: A VMSZ egy normális politikai erő és normális ambíciókat fogalmazott meg

Majdnem egy hét telt el a szerbiai általános választások óta, a téma azonban még mindig uralja az ország médiaszínterét.

Az elmúlt néhány napban nem a jövendőbeli hatalmi koalíciók kérdése állt a középpontban, hanem sokkal inkább a szavazatlopással és a választások során megtörtént szabálytalanságokkal kapcsolatos feltételezések. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerdán jelentette be, hogy a párt meglátása szerint a szavazások napjának éjszakája és kedd között mintegy 30 ezer szavazattal lopták meg őket. Ezt követően a Szerb Haladó Párt, a Dveri, a Munkások és Parasztok Mozgalma is szavazatlopással kapcsolatos feltevéseikről kezdtek beszélni a nyilvánosságnak. Pásztor lapunknak egyebek mellett a szavazatlopással kapcsolatban nyilatkozott, de szóba került a köztársasági elnökválasztáson szerzett szavazataiból eredő tárgyalópozíciója, valamint az önkormányzati hatalmak megalakításának a kérdése is.

Szabadkán már megtették a kellő lépéseket a vasárnap leadott szavazatok és a kapcsolódó dokumentáció ellenőrzésének érdekében. Ezenkívül milyen intézkedéseket terveznek megtenni a következőkben a szavazatlopás gyanúja miatt?

– Ahol még lehetőségünk van erre, ott mindenféleképpen ugyanezt fogjuk kérni. Sajnos minden szinten és minden önkormányzatban már nem áll módunkban felülvizsgálni a választási dokumentációt. Ugyanakkor, ha Szabadkán leellenőrizzük a dolgokat, abból sok minden kiderülhet, és sok mindenre lehet majd következtetni. Mivel Szabadkán nem nyertünk időben betekintést a dokumentációba – szerdán kérvényeztük, és csak csütörtökön késő délután tették ezt számunkra lehetővé – ezért mondjuk tartományi szinten nem nyújthattunk be óvást. Megpróbálják gátolni a folyamatokat, és ez a fennálló problémák komolyságára enged utalni. Ha minden rendben lenne, akkor már korábban hozzáférhetővé tették volna a választási

Ezzel ellentétben azonban mindent megtesznek annak érdekében, hogy lerövidítsék a rendelkezésünkre álló időt, és akadályokat gördítenek elénk. Az, hogy végül Szabadkán ilyen sok párt kérte a választási dokumentációba való betekintést, valószínűleg azért történt, hogy megosszák a rendelkezésünkre álló időt. Véleményem szerint mindez magáért beszél.

Mivel magyarázza a szabadkai Városi Választási Bizottság hozzáállását?

– Nem sok mindent tudnék ehhez kapcsolódóan elmondani, talán csak annyit, hogy nem tudok napirendre térni felette. Az elmúlt 26 év politizálásának ideje alatt sok mindent átéltem, és a mostani történések a kilencvenes évekre emlékeztetnek. Elnézést kérek azoktól, akiket mindez sért azon az alapon, hogy ők is részesei annak a struktúrának, amelyhez mindez kötődik. Én nem őket kívánom bántani, én a jelenségről beszélek. Azt nem tudom, hogy ki áll a dolgok hátterében, de a jelenség a kilencvenes évek derekán megtörtént dolgokra emlékeztet.

Ha továbbra is fennmarad a szavazatlopás gyanúja, mit tehetnek azután, hogy lejár a választási dokumentációba való betekintésre meghatározott határidő?

– A pontos procedúrát nem tudnám ebben a pillanatban elmondani. Annyi biztos, hogy megmarad a bírósági óvás lehetősége. Ahhoz azonban, hogy bírósági óvást tegyünk, bizonyítékokat és megalapozott indokokat kellene felmutatnunk. Ha bíróságra kívánjuk vinni az ügyet, ahhoz alátámasztható tények szükségesek. Ezért fontos a szabadkai választási dokumentáció ellenőrzése és a szavazatok újraszámlálása, mert így lehetőséget kaphatunk a bizonyításra. Ha a szabadkai folyamat végén kiderül, hogy nincsen minden rendben, akkor újabb lépéseket tehetünk meg: kérhetjük a választás megsemmisítését és megismétlését, illetve egyéb intézkedéseket tehetünk.

A köztársasági elnökválasztásokon szerzett szavazatok még mindig tárgyalópozícióban tartják a VMSZ-t?

– Mindenféleképpen. Azt azért hozzátenném, hogy a jelenleg hivatalosnak tekintett szavazatszám nem a tárgyalópozícióra utal, hanem arra, hogy valami nem volt rendben. A tárgyalópozíció egyébként csak részben függ a szavazatok számától. Az igaz, hogy minél nagyobb szavazatszámot birtokol az ember, annál jobb helyzetben van a tárgyalások során. Nem zsarolópozícióról van szó, hanem a beszélgetések alapjáról. Ha a szocialistáktól kezdve mindenki kihasználhatja az elnökválasztás első körében szerezett szavazatokat, akkor nekünk is jogunkban áll ugyanezt tenni. Partneri kapcsolatot úgy lehet kialakítani, ha azt mindkét fél építi. A VMSZ nem akkora párt, mint mondjuk a Szerbiai Szocialista Párt, de pozíciója ettől függetlenül ugyanaz.

Jelentkezett-e már Önnél Boris Tadić, a DP elnökjelöltje?

– A dolgok mostani állása szerint szombaton este Szabadkán fogunk beszélgetni a szabadkai hatalmi struktúráról, valamint a többi önkormányzatról, a tartományi és a köztársasági hatalomról.

Tudják-e már, hogy azokban az önkormányzatokban, ahol erre lehetőségük van, milyen módon és mely pártokkal alakítják meg a hatalmi koalíciót?

– Erről még korai beszélni. A potenciális partnerekkel, akikkel önkormányzati többséget lehet kialakítani, abban maradtunk, hogy az elnökválasztás második fordulója után térünk vissza erre a kérdésre. Az, hogy a DP képviselői mondjuk Szabadkán ennyire a rúd elé szaladnak a hatalmi koalíció megalakítását illetően, teljes mértékben ellentétben áll a DP belgrádi, valamint újvidéki vezetősége és a köztem meglévő korábbi megállapodással. Ezekről a dolgokról hetekkel ezelőtt beszéltem a DP vezetőségével, de erről már nyilatkoztam a sajtónak. Egyértelműen megállapodtunk abban, hogy az önkormányzati hatalmi struktúrák megalakításáról az elnökválasztás második fordulóját követően beszélgetünk.

Milyen kilátások vannak a szabadkai hatalom megalakítását illetően?

– A DP-nek el kell döntenie, hogy mi a fontosabb számára: Szabadka vagy azok az emberek, akikkel a VMSZ nem hajlandó együttműködni. Ha az ügy érdekében mi kivontuk a történetből azokat az embereket, akik feszültté tették a dolgokat, azokat, akik részesei voltak egy előéletnek, akkor ugyanez várható el a DP-től is. Mindkét pártnak tiszta lappal kell indítania. Azt még fontosnak tartom elmondani, hogy az embereknek nem szabad megrémülniük. Még akkor is ezt mondom, ha a választások éjszakáján a VMSZ képviselői a szavazatszámláló bizottságok tagjaként olyasmiket éltek át, amiket fáradtságos életük során még soha. Az embereknek nem szabad megriadniuk és visszahőkölniük. A VMSZ egy normális politikai erő és normális ambíciókat fogalmaztunk meg. Ezúton is szeretném felhívni a polgárok figyelmét, hogy május 20-án, amikor a többségi elv szerint megtartott tartományi választások második körében kell szavazniuk, adjanak megerősítést a VMSZ ilyen jellegű hozzáállásának. Az ellen, amit a választások éjszakáján lökdösődés, agresszivitás és fenyegetés formájában tapasztaltunk, csak úgy lehet fellépni, ha szavazatainkkal akadályozzuk meg az ilyen jelenségek megismétlődését.

A STABILITÁS ÉRDEKÉBEN

Csütörtökön, amikor a Köztársasági Választási Bizottság kihirdette a parlamenti és az elnökválasztások hivatalos végeredményét, a VMSZ képviselője a választási bizottságban mindkét eredményt támogatta szavazatával, annak ellenére, hogy Pásztor korábban kijelentette: a választások eredményét egyik szinten sem ismerik el.

Ezzel kapcsolatban Pásztor elmondta lapunknak, hogy a párt tagja a bizottságban az ő utasítására támogatta a végeredményeket.

– Ez az utasítás különbözött korábbi utasításaimtól. Vannak olyan pillanatok, amikor a dolgok válságossá válnak, amikor az emberek biztonsága és az ország stabilitása mindent felülír. Ha a VMSZ csütörtökön nem támogatta volna szavazatával a köztársasági és az elnökválasztások végeredményét, akkor nem lehetett volna kihirdetni a választási eredményt, ez pedig azt eredményezte volna, hogy Slavica Đukić-Dejanovićnak pénteken ki kellett volna írni a következő parlamenti választásokat. Ennek következtében a 2000. október 5-éhez hasonló állapotok álltak volna elő. Ennek a helyzetnek az elkerülése miatt adtam utasítást arra, hogy képviselőnk igennel szavazzon. Ettől függetlenül továbbra is érvényesek a választások kapcsán korábban megfogalmazott fenntartásaink. Nem akartuk, hogy megtörténjen a haladók és a mások által előkészített kaotikus állapot. Úgy érzem, hogy a 300 ezer vajdasági magyar ember jelenje és jövője sokkal fontosabb annál, hogy mikor és mit sikerül bebizonyítani a szavazatokról. Egyetlen család jövőjétől és biztonságától sem lehet semmi fontosabb. Meggyőződésem, hogy az ország és polgárai érdekében, nem hozhattam más döntést – magyarázta Pásztor.

Magyar Szó

Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto