Ugrás a tartalomra

„Podrška Pastoru je podrška Srbiji u EU“

Beograd - Podrška koju će premijer Viktor Orban u izbornoj kampanji pružiti Savezu vojvođanskih Mađara predstavlja „nastavak naše podrške evropskom putu Srbije“, kaže za Danas Oskar Nikovic, ambasador Mađarske u Beogradu.

Nikovic je potvrdio vest iz Budimpešte da je Orban prihvatio poziv predsednika SVM Ištvana Pastora da podrži tu stranku na predstojećim izborima u Srbiji i da lično učestvuje u izbornoj kampanji, zbog čega će u aprilu posetiti Vojvodinu.

„Premijer Orban, koji se tako energično zalagao da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU, i posle ostvarenja tog cilja smatra da je potrebno osnažiti evropsku poziciju ove zemlje. Stoga, odlučio je da prihvati poziv SVM, manjinske i regionalne stranke, jedne od stranaka u Srbiji sa jasnom proevropskom agendom. Vrlo je važno podsticati mađarske glasače da aktivno učestvuju u oblikovanju proevropske politike i u Vojvodini i na nivou republike, ali i da daju svoje glasove za stranku koja će najprijemčivije zastupati interese njihove nacionalne zajednice“, ocenjuje ambasador Nikovic.

Orban i Pastor sastali su se u ponedeljak u Budimpešti i razgovarali gotovo ceo sat, javljaju mađarski mediji. Tom prilikom lider SVM je izrazio zahvalnost premijeru Mađarske zbog aktivnog zalaganja da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU, „kao i zbog odbijanja ponovne kolektivne osude mađarske zajednice u Vojvodini“. Kada je reč o predstojećim izborima u Srbiji, Orban i Pastor saglasili su se da je Mađarima u nacionalnom interesu da SVM, kao predstavnik mađarske zajednice u Vojvodini, ostane nezaobilazna politička snaga.

„Sagovornici su ocenili da očuvanje političke snage SVM na svim nivoima u Srbiji predstavlja zalog započetog procesa izgradnje nacije i zajednice“, navode mađarski mediji. Pastor je takođe rekao da zajednica vojvođanskih Mađara „čvrsto stoji uz Budimpeštu u neprimerenoj, jednostranoj, međunarodnoj političkoj kampanji, suprotnoj evropskom vrednosnom sistemu, koja se vodi protiv Mađarske“.

Konzervativna stranka Fides, koju predvodi Viktor Orban, i SVM imaju dugogodišnju intenzivnu saradnju, o čemu svedoče česti susreti njihovih lidera, kao i paralele u političkim programima.

Pastorova stranka je u decembru 2009. navodno dobila podršku Orbana, čija partija je tada bila u opoziciji, za protivljenje Predlogu budžeta Srbije za 2010. godinu. Mada su zvaničnici SVM odbacili umešanost političara iz Mađarske u odluku stranke da ne podrži državni budžet Srbije, nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju spekulacije da je nakon toga Orban, kao vođa Fidesa, imao telefonski razgovor s predsednikom Borisom Tadićem.

Premijer Orban je u junu 2010. pozdravio trijumf liste Mađarska sloga, koju je podržao SVM, na izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina, održanih u 161 opštini u Srbiji, ne štedeći komplimente na račun Ištvana Pastora. „Pobeda Pastora potvrdila ga je kao nacionalnog lidera s kojim Srbija i DS od sada moraju da razgovaraju isključivo kao s novim partnerom vlasti, ako ne žele problem“, poručio je tada predsednik vlade Mađarske.

Danas

Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto