Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Választásokkal nem lehet megoldani a most fennálló helyzetet

Pásztor István: Választásokkal nem lehet megoldani a most fennálló helyzetet

 

 Az a jelenség, ami távolinak tűnt, az most velünk is megtörtént. Ezek az események azonban kifejezik azt, megjelenési formái annak az állapotnak amelyben a társadalom van - nyilatkozta Pásztor István a múlt héten történt vérengzésekkel kapcsolatban.

Az a jelenség, ami távolinak tűnt, az most velünk is megtörtént. Ezek az események azonban kifejezik azt, megjelenési formái annak az állapotnak amelyben a társadalom van - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában Pásztor István a múlt héten történt vérengzésekkel kapcsolatban. A VMSZ elnöke arról beszélt, hogy a választásokkal nem lehet megoldani a mostani helyzetet. A palicsi aquapark bérbeadásáról vasútfejlesztésről és a május 20-i közgyűlésről is szólt a pártelnök.

A VMSZ és a tartományi képviselőház elnöke elmondta, hogy vannak olyan viselkedési formák, amelyhez vissza kell találnunk. Ez vonatkozik a rokonokkal, barátokkal, szomszédokkal való kommunikációra. Illetve a közbeszéd is meg kellene, hogy változzon. Választásokkal nem lehet megoldani a most fennálló helyzetet - mondta el Pásztor István.

"Biztos vagyok benne, hogy ezt a problémát előrehozott választásokkal nem lehet megoldani. Nem is gondolom, hogy a választások bármiféle változást eredményeznének a politikai erőviszonyok tekintetében. Viszont létrehoznának egy olyan helyzetet, amelyik egy konfliktus helyzet."

Az anyaországi támogatások kapcsán Pásztor elmondta, le tudják zárni a nagy léptékű gazdaságfejlesztési projekteket, amelyekkel kapcsolatban a döntések tavaly előtt decemberben születtek meg. Akik a megvalósításhoz hozzá fogtak, be tudják őket fejezni, számuk pedig megközelíti az 50-et - tette hozzá.

"Én azt remélem, hogyha nem az idén akkor a jövő évben, jövőre folytatni tudjuk a gazdaságfejlesztési programot, lehet hogy nem ugyanilyen típusú pályázatokkal, lehet, hogy nem ezeknek az ismétlésével, hanem valami mással."

Több beruházásról is beszélt a VMSZ elnöke, a többi között a palicsi aquapark kapcsán elmondta, folyamatban van a pályázat megfogalmazása az üzemeltetők részére, és könnyítés, hogy 15 éves bérbevételre kötelezik az üzemeltetőt. A pályázat lefolytatását az önkormányzat pedig átruházta a Palics Park Kft-re, ezt mintegy 10 nap múlva meghirdethetik.

"Június végéig kellene a munkálatokat befejezni. Van némi csúszás, de remélem, hogy itten gyorsítani lehet és még az idei nyár folyamán be lehet járatni, be lehet működtetni az aquaparkot."

A szabadkai aluljáró bontása kapcsán elmondta, a teljes lezárásig elkészülnek a kerülő útvonalak, ez pedig július elsejétől várható és az építkezés másfél évig eltarthat, jövő év végéig kell ugyanis, hogy elkészüljön a Belgrád-Budapest vasútvonal szerbiai szakasza, ez az építkezés pedig gőzerővel halad - hangsúlyozta Pásztor.

"Azt követően azt gondolom, hogy helyre áll a rend és egy olyan fejlesztésnek a birtokába kerülünk, egy olyan fejlesztés lehetőségének birtokába, amelyik teljesen mád perspektívákat nyit, ha mondjuk Szabadkától Belgrádig vasúton egy óra 5 perc alatt oda lehet érni, vagy Szabadkától Újvidékig huszonvalahány perc alatt akkor azt gondolom, hogy ez megéri."

A VMSZ május 20-i tisztújítója kapcsán elmondta, hogy nem fog változni az irány. A vajdasági magyarság érdekképviselete marad a legfőbb feladat ezután is. Fontos marad a kapcsolattartás a közösség tagjaival is. Ezt tesszük majd az elkövetkező időben is - tette hozzá a politikus.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto