Ugrás a tartalomra

Kis és nagyberuházások Pacséron

Korlátozott programmal, de megtartják júliusban a falunapot
Kis és nagyberuházások Pacséron

A járványhelyzet csillapodásával a telefonos kapcsolattartás után immár személyesen is találkozhattak a pacséri helyi közösség tanácstagjai. Az ülésről Szabolcski Szabolcs tanácselnök számolt be, aki elmondta, hogy minden évszakra jut valamilyen feladat a helyi közösségben. Szinte alaptevékenységnek számít az utcai világítás karbantartása, nyáron fokozott figyelmet szentelnek a zöld területek nyírásának, a tavaszi esőzések folyamán több ház pincéjébe is befolyt a csapadékvíz, ezért nagyobb hangsúlyt kapott az árkolás. Pacséron már több mint 10 éve felszámolták a földutakat, de a szilárd útburkolat folyamatos karbantartást igényel, amit őszre szeretnének beütemezni, valamint az úthálózattal kapcsolatban más fejlesztéseket is.

– Több határutat zúzott kővel szórtunk le, aminek köszönhetően a földutak sokkal járhatóbbak lettek. Ilyen például a vadászegyesület fácánosához kivezető szakasz, a horgásztó körüli földút, valamint az étterem és a fürdő közötti részt is leszórtuk, hogy a fürdőbe látogatók és a helyiek is minél kényelmesebben eljussanak egyik pontból a másikba, és ne kelljen kerülő úton közlekedniük.
A szeméttelep környékén is többször kellett nagytakarítást végezni az elmúlt időszakban. Miért volt erre szükség?
– A szeméttelep karbantartása folyamatos gondot jelentett a helyi közösségnek. Sajnos történt több olyan eset is az elmúlt időszakban, hogy vidékiek nagyobb mennyiségű szeméttel érkeztek a telepre, és nem a kijelölt helyre ürítették ki az utánfutóikat. Ezért az oda vezető út többször is elzáródott. Ilyen esetekben, mivel nekünk nincs rá megfelelő eszközünk, nagy teljesítményű munkagépeket kellett külsőleg bérelnünk. Ezért is lezártuk a környékét, és úgy alakítottuk ki, hogy csak egy szakaszon lehessen megközelíteni a telepet. Reményeink szerint a szemét kérdése csupán addig jelent gondot falunknak, ameddig a szabadkai Regionális Hulladékfeldolgozó Kft. nem terjeszti ki a kisebb falvakra is a tevékenységét. Amint elkezdik rendszeresen és szervezetten elszállítani a szemetet, a mostani telep már csak építkezési hulladék kihordására lesz használható.
Hosszabb ideje tervben van a színházterem felújítása. Ez milyen fázisában van jelenleg?
– A színházteremmel kapcsolatban a tervezési fázisnál tartunk. Egy multifunkcionális teret szeretnénk kialakítani, amely alkalmas lenne arra is, ha az iskola például népesebb ballagást vagy más eseményt szeretne tartani ott. Emellett alkalmas lesz színházi előadások fogadására, illetve más rendezvények megtartására is. Jelenleg van egy regionális oktatóközpontunk, amelynek a befogadóképessége 300 fő alatti, ebben a teremben viszont 300 fő fölött is lehetne eseményeket szervezni, például lakodalmakat vagy bálokat. A színházterem terveztetésére a helyi közösség különíti el az anyagiakat, a teljes körű felújítást viszont szeretnénk hazai vagy anyaországi pályázati forrásokból megvalósítani.

Milyen egyéb, nagyobb beruházások lesznek még az elkövetkező időszakban?

– Szeretnénk felújítani a játszóteret, valamint a falunk vízvezeték-hálózatának a felújítását szerbiai pályázatokból tervezzük megvalósítani több fázisban. Ez szintén egy nagyobb beruházás lenne.
Az idén július 10-én és 11-ikén kerül sor Pacséron a falunapi ünnepségre, ám nem a klasszikus módon ünneplik meg. Mit lehet erről tudni?
– Az idei falunapi rendezvénysorozat esetében nagyobb hangsúlyt kapnak a szombat délelőtti programok. Az Akácos melletti tónál megtartjuk a horgászversenyt és a főzőversenyt, valamint átadjuk a véradóknak az elismeréseket. Mivel a népszerű délutáni, esti programjainkra nagyobb számban szoktak ünneplők érkezni, úgy döntöttünk, hogy nem szeretnénk őket járványügyi kockázatnak kitenni. Az ökumenikus istentisztelet az idén sem maradhat el. Ez utóbbi színvonalát emeli még, hogy ünnepélyesen átadjuk rendeltetésének a Csemete Játszóház mozgáskészség-fejlesztő részlegét. Reméljük, jövőre már túl leszünk a járványhelyzeten, és pótolhatjuk teljes mértékben az idén korlátozott programmal megszervezett falunapot.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, KD
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto