Ugrás a tartalomra
2020.09.15 - 13:46

Deli Andor: A nyugat-balkáni térség infrastruktúrájának fejlesztése haladjon párhuzamosan a régió uniós integrációjával

Deli Andor: A nyugat-balkáni térség infrastruktúrájának fejlesztése haladjon párhuzamosan a régió uniós integrációjával

 A vajdasági magyar közösség számára kiemelten fontos, hogy Magyarországgal minél gyorsabb és zökkenőmentesebb legyen a kapcsolattartás - írta közleményében Deli Andor.

Az Európai Parlament (EP) Közlekedési és Turisztikai Szakbizottsága (TRAN) jelentést készít a transzeurópai közlekedési hálózatok (TEN-T) jövőre esedékes felülvizsgálatáról. Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő a szakbizottságban bemutatott tervezettel kapcsolatban elmondta: célja, hogy a készülő jelentésbe módosítási javaslatokkal olyan elemeket építsen be, amelyek a magyarországi és a határokon átívelő projektek megvalósítását segítik. Kiemelte: fontos felhívni az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy a TEN-T rendelet ne csak az uniós, hanem a tagság felé haladó nyugat-balkáni térség jobb bekapcsolását is szorgalmazza.

,,Jövőre lesz esedékes az úgynevezett TEN-T közlekedési hálózatok felülvizsgálata, ezért az EP közlekedési szakbizottságában egy jelentést készítünk, amelynek célja, hogy előre jelezzük az Európai Bizottságnak az általunk fontosnak tartott elemeket. Fontos, hogy megerősödjön Közép-Kelet-Európa gazdasága, ez pedig elképzelhetetlen erős közlekedési infrastruktúra nélkül. Ehhez adják meg a keretet a TEN-T hálózat és a hozzá kapcsolódó uniós pénzügyi alapok. Mindezért fontosnak tartottam, hogy régióból érkező képviselőtársaimmal karöltve javasoljuk a Via Carpathia nevű, az EU keleti határa mentén, a Baltikumtól Magyarországon át Görögországig futó útvonal felvételét a fő közlekedési folyosók sorába” – mondta a képviselő.

Deli Andor kiemelte, fontos felhívni az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy a TEN-T rendelet ne csak az uniós, hanem a tagság felé haladó nyugat-balkáni térség jobb bekapcsolását is szorgalmazza, hiszen a tagjelölt államok gazdaságilag máris az uniós piac részét képezik, amit a közlekedési infrastruktúrának is követnie kell. „Az áru és emberek szabad mozgása elképzelhetetlen jó utak és vasutak nélkül” - mondta a vajdasági politikus a készülő jelentés kapcsán.

,,Az Európai Unió és nyugat-balkáni térség, így Magyarország és a szomszédos Szerbia szempontjából különös jelentőséggel bírnak a határon-átnyúló projektek, mivel rajtuk keresztül növelni tudjuk az átjárhatóságot és a kapcsolatot az EU és a régió között. A vajdasági magyar közösség számára pedig kiemelten fontos, hogy Magyarországgal minél gyorsabb és zökkenőmentesebb legyen a kapcsolattartás. Azonban ahhoz, hogy a jelentősebb fejlesztések felgyorsuljanak, mint amilyen például a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal, szükség van arra, hogy az uniós társfinanszírozás jelenlegi 40%-os szintje jelentősen megnövekedjen. Ezért javaslataimmal arra kérem az Európai Bizottságot, hogy fordítson kiemelt figyelmet a határon átnyúló vonalakra, és növelje az uniós támogatás arányát ezekben a projektekben” - húzta alá Deli Andor EP-képviselő.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2020.10.23 - 08:44
1956 emlékezete címmel szervezett ünnepi rendezvénysorozatot ma este Zenta Község Önkormányzata és a Thurzó Lajos Műv
Az 1956-os magyar forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Zentán