Skip to main content

7,4 milliárd dinárra módosult Szabadka város 2021. évi költségvetése

7,4 milliárd dinárra módosult Szabadka város 2021. évi költségvetése

7,4 milliárd dinárra módosult Szabadka város 2021. évi költségvetése

 Erről döntött szavazattöbbséggel a szabadkai Városi Képviselő-testület mai, 16. ülésén. Ez 171 millió dinárral több, mint amennyit az első módosítás alkalmával terveztek.

A bevételi többletet a helyi kommunális közvállalatok fejlesztésére, valamint a korábban megvásárolt első kaszárnya és a város szívében lévő hadseregotthon utáni 212 millió dináros adósság rendezésére fordítják.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A mostani pótköltségvetés elfogadása a városi büdzsé második módosítása ebben az évben, mivel nőttek a bevételek. Ennek köszönhetően csaknem 238 millió dinárral többet költhet a város - emelte ki Stevan Bakić.

Stevan Bakić, polgármester, Szabadka (SZHP): „Úgy értékeltük, hogy a költségvetés bevételi oldalán bizonyos tételek növekednek, a tervezett költségvetési bevételhez képest, így a rendelet módosításához folyamodtunk. Ez alapján a bevételi oldalt a meglévő 7 milliárd 266 millió 208 ezer dinárról megemeltük 171 millió 153 ezer dinárral, ez pedig azt jelenti, hogy a jelenlegi városi büdzsé a 2021. évre 7 milliárd 437 millió 433 ezer dinárt tesz ki.”

Ennek köszönhetően a szabadkai kommunális és a közvállalatok 211,6 millió dinárral többet kapnak, amit főképp beruházásokra fordíthatnak - tette hozzá a polgármester.

Az ellenzék a költségvetési módosítás ellen szavazott. Miroslav Milojević, Szabadka Polgári Mozgalmának önkormányzati frakcióvezetője azt mondta, örvendetes, hogy a jó gazdasági teljesítménynek köszönhetően nő a városi költségvetés, de szerintük a többletbevételt nem a közvállalatok között kellene szétosztani, hanem a víz- és csatornahálózat bővítésére, és egyéb közműfejlesztésekre fordítani.

„Mindannyian közlekedünk a város utcáin, meg a környező és a külvárosi településeken, és azt látjuk, hogy egyes utak és utcák rossz állapotban vannak, erre pedig több figyelmet kellene fordítani. Főleg egyes utak útszegélyei vannak katasztrofális állapotban, amelyek a járművek sérülését okozhatják, vagy ne adj isten, közlekedési balesetet.”

Az ellenzék szavaira reagálva Stevan Bakić azt mondta, idén 140 millió dinárt fordítottak útépítésre, a költségvetés módosításával pedig még 25 millió dinárt költ a város az utcák és utak javítására.

Rendkívül fontosnak tartja a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői csoportja a helyi közvállalatok fejlesztését. Nágel János önkormányzati frakcióvezető elmondta, idén például a Subotica-trans Utasforgalmi Közvállalat számára nyolc kitűnő állapotban lévő használt buszt vásárolt a város, a költségvetés módosításának köszönhetően pedig további járművek beszerzését is tervezik.

„A szabadkai utasszállító közvállalat esetében plusz 30 millió dinárt jelent, három autóbusz beszerzésére, a köztisztasági közvállalatnak eszközbeszerzésre plusz 23 millió dinár van előlátva, és a legnagyobb tétel, az pedig a szabadkai vízműveket érinti. A szabadkai vízművek 70 millió dinárt fog kapni Szabadka város költségvetéséből, különböző projektumok befejezésére.”

Nágel János hozzátette: elsősorban a vízvezeték- és csatornahálózat kiépítésére, valamint kutak felszerelésére fordítják majd ezt a pénzt.

Naperőműpark kialakítását tervezik a Szabadka határában lévő egykori Nitrogénművek területén. Egyebek mellett ennek szabályozási tervét is jóváhagyta Szabadka Város Képviselő-testülete.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti