Ugrás a tartalomra

7,4 milliárd dinárra módosult Szabadka város 2021. évi költségvetése

7,4 milliárd dinárra módosult Szabadka város 2021. évi költségvetése

 Erről döntött szavazattöbbséggel a szabadkai Városi Képviselő-testület mai, 16. ülésén. Ez 171 millió dinárral több, mint amennyit az első módosítás alkalmával terveztek.

A bevételi többletet a helyi kommunális közvállalatok fejlesztésére, valamint a korábban megvásárolt első kaszárnya és a város szívében lévő hadseregotthon utáni 212 millió dináros adósság rendezésére fordítják.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A mostani pótköltségvetés elfogadása a városi büdzsé második módosítása ebben az évben, mivel nőttek a bevételek. Ennek köszönhetően csaknem 238 millió dinárral többet költhet a város - emelte ki Stevan Bakić.

Stevan Bakić, polgármester, Szabadka (SZHP): „Úgy értékeltük, hogy a költségvetés bevételi oldalán bizonyos tételek növekednek, a tervezett költségvetési bevételhez képest, így a rendelet módosításához folyamodtunk. Ez alapján a bevételi oldalt a meglévő 7 milliárd 266 millió 208 ezer dinárról megemeltük 171 millió 153 ezer dinárral, ez pedig azt jelenti, hogy a jelenlegi városi büdzsé a 2021. évre 7 milliárd 437 millió 433 ezer dinárt tesz ki.”

Ennek köszönhetően a szabadkai kommunális és a közvállalatok 211,6 millió dinárral többet kapnak, amit főképp beruházásokra fordíthatnak - tette hozzá a polgármester.

Az ellenzék a költségvetési módosítás ellen szavazott. Miroslav Milojević, Szabadka Polgári Mozgalmának önkormányzati frakcióvezetője azt mondta, örvendetes, hogy a jó gazdasági teljesítménynek köszönhetően nő a városi költségvetés, de szerintük a többletbevételt nem a közvállalatok között kellene szétosztani, hanem a víz- és csatornahálózat bővítésére, és egyéb közműfejlesztésekre fordítani.

„Mindannyian közlekedünk a város utcáin, meg a környező és a külvárosi településeken, és azt látjuk, hogy egyes utak és utcák rossz állapotban vannak, erre pedig több figyelmet kellene fordítani. Főleg egyes utak útszegélyei vannak katasztrofális állapotban, amelyek a járművek sérülését okozhatják, vagy ne adj isten, közlekedési balesetet.”

Az ellenzék szavaira reagálva Stevan Bakić azt mondta, idén 140 millió dinárt fordítottak útépítésre, a költségvetés módosításával pedig még 25 millió dinárt költ a város az utcák és utak javítására.

Rendkívül fontosnak tartja a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői csoportja a helyi közvállalatok fejlesztését. Nágel János önkormányzati frakcióvezető elmondta, idén például a Subotica-trans Utasforgalmi Közvállalat számára nyolc kitűnő állapotban lévő használt buszt vásárolt a város, a költségvetés módosításának köszönhetően pedig további járművek beszerzését is tervezik.

„A szabadkai utasszállító közvállalat esetében plusz 30 millió dinárt jelent, három autóbusz beszerzésére, a köztisztasági közvállalatnak eszközbeszerzésre plusz 23 millió dinár van előlátva, és a legnagyobb tétel, az pedig a szabadkai vízműveket érinti. A szabadkai vízművek 70 millió dinárt fog kapni Szabadka város költségvetéséből, különböző projektumok befejezésére.”

Nágel János hozzátette: elsősorban a vízvezeték- és csatornahálózat kiépítésére, valamint kutak felszerelésére fordítják majd ezt a pénzt.

Naperőműpark kialakítását tervezik a Szabadka határában lévő egykori Nitrogénművek területén. Egyebek mellett ennek szabályozási tervét is jóváhagyta Szabadka Város Képviselő-testülete.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok