Skip to main content

Hét év után jövőre ismét vonattal utazhatunk Szabadkáról Szegedre

Hét év után jövőre ismét vonattal utazhatunk Szabadkáról Szegedre

Hét év után jövőre ismét vonattal utazhatunk Szabadkáról Szegedre

Jövő év szeptemberében már elindulhat az első vonat a Szeged és Szabadka közötti felújított vasútvonalon. A kivitelezővel kötött szerződés alapján ugyanis 14 hónap alatt el kell készülnie.

A szerbiai szakasz felújításának értéke több mint 10 milliárd dinár, azaz 87 millió euró. A kivitelezésről szóló szerződést a szerbiai részre vonatkozóan szombaton írták alá, míg a magyarországi szakaszra vonatkozó közbeszerzést tavaly bonyolították le.

A Szeged-Szabadka vasútvonal menti falvak lakói már nagyon várják a több mint százéves vasút felújítását. Somosi Emma, hajdújárási lakos szerint főként a diákok utazását fogja megkönnyíteni, mert sokan járnak Szabadkára középiskolába.

A királyhalmi vasútállomás épülete is felújításra vár. Környékét és a síneket benőtte a gaz. A helybeliek alig várják a munkálatok megkezdését.

Pécs Blanka: „Sokkal olcsóbb és sokkal gyorsabb lenne az átkelés Magyarországra. Azok a régi idézőjeles békebeli szép idők, vírus előtti idők, azért nagyon vonzóak. Amikor csak fölpattantunk az úgynevezett ezüstnyílra, régi sínbuszunkra, és már ott is voltunk Szegeden.”

A szerbiai szakasz felújításának értéke több mint 10 milliárd dinár. Szerb és orosz cégek konzorciuma lesz a kivitelező, az építési határidő pedig mindössze 14 hónap a munkálatok megkezdésétől számítva. A projekt keretében megújul a palicsi, a királyhalmi és a horgosi vasútállomás. Emellett két megállót is kialakítanak: az egyiket Hajdújáráson, a másikat pedig Szabadka külterületén. A vasútállomásokon peron alatti átjárók biztosítják majd az utasok biztonságát – mondta Kern Imre. Szabadka alpolgármestere kiemelte: „Új sínek lesznek, a töltés meg lesz erősítve, új talpfák lesznek, villamosvezetékek lesznek lefektetve, tehát ez a vonat elektromos meghajtással fog üzemelni. Ezenkívül modern, európai rendszerű közlekedés-szervezés és ellenőrzési rendszer is be lesz építve ennek keretében.”

Fontos, hogy a két ország megoldja a határellenőrzés gyors és zökkenőmentes lebonyolítását is - tette hozzá Kern Imre. Csak akkor lesz értelme a beruházásnak, és annak, hogy a személyvonatok 120 km-es sebességgel fognak haladni, fél órára csökkentve a menetidőt Szabadka és Szeged között.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti