Ugrás a tartalomra

Hét év után jövőre ismét vonattal utazhatunk Szabadkáról Szegedre

Hét év után jövőre ismét vonattal utazhatunk Szabadkáról Szegedre

Jövő év szeptemberében már elindulhat az első vonat a Szeged és Szabadka közötti felújított vasútvonalon. A kivitelezővel kötött szerződés alapján ugyanis 14 hónap alatt el kell készülnie.

A szerbiai szakasz felújításának értéke több mint 10 milliárd dinár, azaz 87 millió euró. A kivitelezésről szóló szerződést a szerbiai részre vonatkozóan szombaton írták alá, míg a magyarországi szakaszra vonatkozó közbeszerzést tavaly bonyolították le.

A Szeged-Szabadka vasútvonal menti falvak lakói már nagyon várják a több mint százéves vasút felújítását. Somosi Emma, hajdújárási lakos szerint főként a diákok utazását fogja megkönnyíteni, mert sokan járnak Szabadkára középiskolába.

A királyhalmi vasútállomás épülete is felújításra vár. Környékét és a síneket benőtte a gaz. A helybeliek alig várják a munkálatok megkezdését.

Pécs Blanka: „Sokkal olcsóbb és sokkal gyorsabb lenne az átkelés Magyarországra. Azok a régi idézőjeles békebeli szép idők, vírus előtti idők, azért nagyon vonzóak. Amikor csak fölpattantunk az úgynevezett ezüstnyílra, régi sínbuszunkra, és már ott is voltunk Szegeden.”

A szerbiai szakasz felújításának értéke több mint 10 milliárd dinár. Szerb és orosz cégek konzorciuma lesz a kivitelező, az építési határidő pedig mindössze 14 hónap a munkálatok megkezdésétől számítva. A projekt keretében megújul a palicsi, a királyhalmi és a horgosi vasútállomás. Emellett két megállót is kialakítanak: az egyiket Hajdújáráson, a másikat pedig Szabadka külterületén. A vasútállomásokon peron alatti átjárók biztosítják majd az utasok biztonságát – mondta Kern Imre. Szabadka alpolgármestere kiemelte: „Új sínek lesznek, a töltés meg lesz erősítve, új talpfák lesznek, villamosvezetékek lesznek lefektetve, tehát ez a vonat elektromos meghajtással fog üzemelni. Ezenkívül modern, európai rendszerű közlekedés-szervezés és ellenőrzési rendszer is be lesz építve ennek keretében.”

Fontos, hogy a két ország megoldja a határellenőrzés gyors és zökkenőmentes lebonyolítását is - tette hozzá Kern Imre. Csak akkor lesz értelme a beruházásnak, és annak, hogy a személyvonatok 120 km-es sebességgel fognak haladni, fél órára csökkentve a menetidőt Szabadka és Szeged között.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto