Skip to main content

Nagyszabású vasútfejlesztési tervek Szabadkán

Nagyszabású vasútfejlesztési tervek Szabadkán

Nagyszabású vasútfejlesztési tervek Szabadkán

 Ma Szabadkáról Zombor, Zenta és Újvidék felé lehet vonattal utazni. Az utóbbi években több fejlesztés is megvalósult ezen a területen, azonban még sokat kell tenni azért, hogy az utasok bizalmát visszaszerezze a vasúti közlekedés.

Szabadka a századelőn a térség kiemelkedő vasúti csomópontja volt. Az elmúlt évtizedekben azonban ez jelentősen megváltozott. Ma Szabadkáról Zombor, Zenta és Újvidék felé lehet vonattal utazni.

Pontosan érkezik a vonat Zomborból Bajmokra. Sok utas autóbusz helyett inkább vonattal jár munkába, vagy csak ügyes-bajos dolgaikat elintézni. Az utazók szerint, a megfelelő vasúti pálya esetén a vonat nemcsak biztonságos és környezetkímélő, hanem gyors is.

A Szabadka-Zombor vasútvonalon idén, heti bontásban átlagosan több mint 3000 személy utazott. A szerbiai vasutak illetékesei szerint a koronavírus járvány ellenére egyre többen veszik igényben a kötöttpályás közlekedést. Szabadkáról Zomborba a felnőtt jegy ára 274 dinár, míg a retúr jegy csupán 438 dinárba kerül.

A Szabadka és Zenta közötti távolságot a felújított vasútvonalon akár 40 perc alatt is megtehetjük. A két város közötti vonatjegy ára 185 dinár, a retúr jegy pedig 296 dinárt tesz ki. Vladimir Begović, a szerbiai vasutak szektorvezetője-helyettese szerint érezhetően megnövekedett az utasok száma amióta felújították a Szabadka-Zenta szakaszt.

A napokban jelent meg a Szabadkára vonatkozó területrendezési terv – mondta Kern Imre. A volt építésügyi-, infrastrukturális államtitkár, jelenlegi szabadkai alpolgármester kiemelte, a terv tartalmazza a Szabadka-Baja, Szabadka-Szeged, Szabadka-Zenta-Nagybecskerek és a Szabadka-Zombor szakaszok felújítását is. Hamarosan elkezdődnek a munkálatok a Szabadka és Újvidék közötti szakaszon is - mondta Kern Imre a Közügyek stábjának.

A vasúti közlekedés a személy és a teherszállítás miatt is kiemelten fontos. Ezért egy úgynevezett intermodális szállítmányozó központ épül a kisbajmoki ipari zóna közelében, ahonnan az ott készült termékek könnyebben kijuthatnak a világpiacra.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti