Ugrás a tartalomra
2021.04.07 - 08:30

Nagyszabású vasútfejlesztési tervek Szabadkán

Nagyszabású vasútfejlesztési tervek Szabadkán

 Ma Szabadkáról Zombor, Zenta és Újvidék felé lehet vonattal utazni. Az utóbbi években több fejlesztés is megvalósult ezen a területen, azonban még sokat kell tenni azért, hogy az utasok bizalmát visszaszerezze a vasúti közlekedés.

Szabadka a századelőn a térség kiemelkedő vasúti csomópontja volt. Az elmúlt évtizedekben azonban ez jelentősen megváltozott. Ma Szabadkáról Zombor, Zenta és Újvidék felé lehet vonattal utazni.

Pontosan érkezik a vonat Zomborból Bajmokra. Sok utas autóbusz helyett inkább vonattal jár munkába, vagy csak ügyes-bajos dolgaikat elintézni. Az utazók szerint, a megfelelő vasúti pálya esetén a vonat nemcsak biztonságos és környezetkímélő, hanem gyors is.

A Szabadka-Zombor vasútvonalon idén, heti bontásban átlagosan több mint 3000 személy utazott. A szerbiai vasutak illetékesei szerint a koronavírus járvány ellenére egyre többen veszik igényben a kötöttpályás közlekedést. Szabadkáról Zomborba a felnőtt jegy ára 274 dinár, míg a retúr jegy csupán 438 dinárba kerül.

A Szabadka és Zenta közötti távolságot a felújított vasútvonalon akár 40 perc alatt is megtehetjük. A két város közötti vonatjegy ára 185 dinár, a retúr jegy pedig 296 dinárt tesz ki. Vladimir Begović, a szerbiai vasutak szektorvezetője-helyettese szerint érezhetően megnövekedett az utasok száma amióta felújították a Szabadka-Zenta szakaszt.

A napokban jelent meg a Szabadkára vonatkozó területrendezési terv – mondta Kern Imre. A volt építésügyi-, infrastrukturális államtitkár, jelenlegi szabadkai alpolgármester kiemelte, a terv tartalmazza a Szabadka-Baja, Szabadka-Szeged, Szabadka-Zenta-Nagybecskerek és a Szabadka-Zombor szakaszok felújítását is. Hamarosan elkezdődnek a munkálatok a Szabadka és Újvidék közötti szakaszon is - mondta Kern Imre a Közügyek stábjának.

A vasúti közlekedés a személy és a teherszállítás miatt is kiemelten fontos. Ezért egy úgynevezett intermodális szállítmányozó központ épül a kisbajmoki ipari zóna közelében, ahonnan az ott készült termékek könnyebben kijuthatnak a világpiacra.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2021.04.14 - 09:15
Szombaton Kishegyes községben átfogó fásítási akció zajlott.
Bácsfeketehegyen és Kishegyesen is fásítottak a hétvégén
2021.04.12 - 08:17
Kovács Elvira, a köztársasági képviselőház eurointegrációs bizottságának elnöke pénteken Dirk Lorenz-cel, az EU szerb
Az Európai Unióról szóló nemzeti egyezmény állandó testülete bekapcsol minden érintettet az EU-társulás folyamatába
2021.04.10 - 19:08
Kormányos László, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság sporttal megbízott segédtitkára az újvidéki TIMS Sport és T
Kormányos László: Folyamatosan felméréseket végzünk a minél jobb feltételek megteremtése érdekében