Skip to main content

Štefan Füle gratulált Szerbia stabilizációs és társulási megállapodásához

Štefan Füle gratulált Szerbia stabilizációs és társulási megállapodásához

Štefan Füle európai bővítési biztos gratulált Szerbiának abból az alkalomból, hogy hatályba lépett az ország stabilizációs és társulási megállapodása, s kijelentette, Szerbia ezzel egy lépéssel közelebb került az Európai Unióhoz. Štefan Füle értékelése szerint a megállapodás „mérföldkő Szerbia útján az unió felé, a stabilizációs és társulási megállapodás pedig mindkét fél számára előnyös”.

Szerbia és az Európai Unió közötti stabilizációs és társulási megállapodás szeptember 1-jén lép hatályba, miután az EU július 24-én arról értesítette Szerbiát, hogy megtörtént a dokumentum ratifikálása az unió tagországaiban.

Az európai bővítési biztos közleményében úgy értékelt, Szerbia már belekezdett a megállapodásban foglalt kötelességek teljesítésébe az átmeneti kereskedelmi megállapodás zökkenőmentes végrehajtásának is köszönhetően, ami fontos paraméternek számított a csatlakozási tárgyalások kezdeti időpontjának júniusi meghatározásakor.

Füle várakozásának adott hangot, hogy a jelen megállapodás végrehajtása megerősíti az eddigi ideiglenes megállapodás pozitív hatásait. Emlékeztetett, Szerbia az EU országaiba történő kivitele csak az utóbbi 11 hónapban 4,8 százalékkal növekedett, a mezőgazdasági termékek kereskedelméből származó bevétel pedig 2009 óta kétszeresére növekedett és jelenleg 500 millió eurót tesz ki, írja a Tanjug.

„Tekintettel a nehéz gazdasági körülményekre ezek az adatok nem csupán pozitívak, hanem a csatlakozás a gazdaságra tett órási hatását is tükrözik” – véli Füle.

Az uniós bővítési biztos szerint a stabilizációs és társulási megállapodás segíteni fogja Szerbiát az európai normák elérésében olyan kulcsfontosságú területeken, mint a versenyszellem, az állami szubvenciókról szóló szabályozás és a fogyasztóvédelem.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Ostale vesti