Ugrás a tartalomra

Štefan Füle gratulált Szerbia stabilizációs és társulási megállapodásához

Štefan Füle európai bővítési biztos gratulált Szerbiának abból az alkalomból, hogy hatályba lépett az ország stabilizációs és társulási megállapodása, s kijelentette, Szerbia ezzel egy lépéssel közelebb került az Európai Unióhoz. Štefan Füle értékelése szerint a megállapodás „mérföldkő Szerbia útján az unió felé, a stabilizációs és társulási megállapodás pedig mindkét fél számára előnyös”.

Szerbia és az Európai Unió közötti stabilizációs és társulási megállapodás szeptember 1-jén lép hatályba, miután az EU július 24-én arról értesítette Szerbiát, hogy megtörtént a dokumentum ratifikálása az unió tagországaiban.

Az európai bővítési biztos közleményében úgy értékelt, Szerbia már belekezdett a megállapodásban foglalt kötelességek teljesítésébe az átmeneti kereskedelmi megállapodás zökkenőmentes végrehajtásának is köszönhetően, ami fontos paraméternek számított a csatlakozási tárgyalások kezdeti időpontjának júniusi meghatározásakor.

Füle várakozásának adott hangot, hogy a jelen megállapodás végrehajtása megerősíti az eddigi ideiglenes megállapodás pozitív hatásait. Emlékeztetett, Szerbia az EU országaiba történő kivitele csak az utóbbi 11 hónapban 4,8 százalékkal növekedett, a mezőgazdasági termékek kereskedelméből származó bevétel pedig 2009 óta kétszeresére növekedett és jelenleg 500 millió eurót tesz ki, írja a Tanjug.

„Tekintettel a nehéz gazdasági körülményekre ezek az adatok nem csupán pozitívak, hanem a csatlakozás a gazdaságra tett órási hatását is tükrözik” – véli Füle.

Az uniós bővítési biztos szerint a stabilizációs és társulási megállapodás segíteni fogja Szerbiát az európai normák elérésében olyan kulcsfontosságú területeken, mint a versenyszellem, az állami szubvenciókról szóló szabályozás és a fogyasztóvédelem.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír