Ugrás a tartalomra

Idén is nagy sikere volt az energiahatékonysági pályázatnak Zentán

Idén is nagy sikere volt az energiahatékonysági pályázatnak Zentán

 Nagy sikere volt idén is a zentai önkormányzat által meghirdetett energiahatékonysági pályázatnak, amelyre 124 községi lakos jelentkezett, 94 feleltek meg a feltételnek, végül pedig 46 pályázót támogattak. A szerződéseket ma írták alá.

Rade Randović házuk nyílászáróinak cseréjét szeretné megoldani a sikeres pályázat által. „140 ezer dinárt, tehát a maximális összeget megkaptam. Az összes ablak és összes ajtó ki lesz cserélve. Ez az energiahatékonyság céljából pályáztuk meg.”

A köztársasági minisztérium által jóváhagyott pályázat magába foglalja a nyílászárók, a gázkazánok cseréjét, a falak és tetőterek szigetelését, valamint a csővezetékek és napkollektorok felszerelését. Hajdú József, Zenta: „A fűtés végett jelentkeztünk a pályázatra. Eddig is fűtöttünk központival, fával lényegében, de mivel az energiahordozó, ami a fát illeti nagyon felment és ezt nem szabályozzák, hiába mondták, hogy lent Szerbia Šumaban 4000 dinár, itt már 100 euró köbmétere és úgy gondoltuk, hogy áttérünk a gázra.”
 

Ahogyan a tavalyi első ciklusban, úgy most is nagy sikere volt a pályázatnak. Sztantity Szebasztián, gazdasággal és idegenforgalommal megbízott tag, Zenta KT: „Idén 124 pályázónk volt az energiahatékonysági pályázaton, ebből 94-en feleltek meg a pályázati feltételeknek, de forráshiány miatt sajnos csak 46 pályázó tudott nyerni az idei pályázaton. Szintén a kazáncsere, illetve a nyílászárócsere volt a legnépszerűbb idén, emellett idén kettő hű pumpát és kettő belső fűtésrendszeres befektetést is tudtunk támogatni.”

A mostani beruházások összértéke több mint 11 millió dinárt tesz ki. Ebből 5 millió dinárt finanszíroz Zenta Község és a köztártársaság. A többi pedig a lakosok önrészét képezi. Czegledi Rudolf, polgármester, Zenta: „Számunkra fontos, hogy ezzel a pályázattal segítünk a lakosoknak, hiszen az életkörülményeket jelentősen tudják javítani a segítségünkkel, másik, hogy ezzel anyagi megtakarítást is el tudnak érni, hiszen kevesebbet kell, hogy az energiára költsenek.”
 

A polgármester bízik benne, hogy a minisztérium támogatásával a jövő évben is lehetőség lesz az energiahatékonysági pályázatok harmadik ciklusának kiírására is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks