Skip to main content

Idén is nagy sikere volt az energiahatékonysági pályázatnak Zentán

Idén is nagy sikere volt az energiahatékonysági pályázatnak Zentán

Idén is nagy sikere volt az energiahatékonysági pályázatnak Zentán

 Nagy sikere volt idén is a zentai önkormányzat által meghirdetett energiahatékonysági pályázatnak, amelyre 124 községi lakos jelentkezett, 94 feleltek meg a feltételnek, végül pedig 46 pályázót támogattak. A szerződéseket ma írták alá.

Rade Randović házuk nyílászáróinak cseréjét szeretné megoldani a sikeres pályázat által. „140 ezer dinárt, tehát a maximális összeget megkaptam. Az összes ablak és összes ajtó ki lesz cserélve. Ez az energiahatékonyság céljából pályáztuk meg.”

A köztársasági minisztérium által jóváhagyott pályázat magába foglalja a nyílászárók, a gázkazánok cseréjét, a falak és tetőterek szigetelését, valamint a csővezetékek és napkollektorok felszerelését. Hajdú József, Zenta: „A fűtés végett jelentkeztünk a pályázatra. Eddig is fűtöttünk központival, fával lényegében, de mivel az energiahordozó, ami a fát illeti nagyon felment és ezt nem szabályozzák, hiába mondták, hogy lent Szerbia Šumaban 4000 dinár, itt már 100 euró köbmétere és úgy gondoltuk, hogy áttérünk a gázra.”
 

Ahogyan a tavalyi első ciklusban, úgy most is nagy sikere volt a pályázatnak. Sztantity Szebasztián, gazdasággal és idegenforgalommal megbízott tag, Zenta KT: „Idén 124 pályázónk volt az energiahatékonysági pályázaton, ebből 94-en feleltek meg a pályázati feltételeknek, de forráshiány miatt sajnos csak 46 pályázó tudott nyerni az idei pályázaton. Szintén a kazáncsere, illetve a nyílászárócsere volt a legnépszerűbb idén, emellett idén kettő hű pumpát és kettő belső fűtésrendszeres befektetést is tudtunk támogatni.”

A mostani beruházások összértéke több mint 11 millió dinárt tesz ki. Ebből 5 millió dinárt finanszíroz Zenta Község és a köztártársaság. A többi pedig a lakosok önrészét képezi. Czegledi Rudolf, polgármester, Zenta: „Számunkra fontos, hogy ezzel a pályázattal segítünk a lakosoknak, hiszen az életkörülményeket jelentősen tudják javítani a segítségünkkel, másik, hogy ezzel anyagi megtakarítást is el tudnak érni, hiszen kevesebbet kell, hogy az energiára költsenek.”
 

A polgármester bízik benne, hogy a minisztérium támogatásával a jövő évben is lehetőség lesz az energiahatékonysági pályázatok harmadik ciklusának kiírására is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti