Ugrás a tartalomra

Megkezdődött az Európai Régiók Közgyűlésének őszi nagygyűlése

Több mint 30 európai régió mintegy 150 képviselőjének részvételével megkezdődött ma Újvidéken az Európai Régiók Közgyűlésének őszi nagygyűlése.

A nyitóceremónián többek között Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke is köszöntőbeszédet mondott. Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke videóüzeneten keresztül üdvözölte az egybegyűlteket.

A három napon át tartó gyűlés ideje alatt a plenáris ülések mellett az egészségügyi, illetve szociális kérdésekkel, a gazdasággal és regionális együttműködéssel, valamint az oktatással és a fiatalok kérdésköreivel foglalkozó bizottságok is üléseznek. Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Amellett, hogy ösztönzi a bilaterális interregionális kapcsolatokat, az Európai Régiók Közgyűlése ténylegesen igazi lehetőséget ad arra, hogy másoktól tanuljunk és számos ország politikáját, illetve jó gyakorlatát alkalmazzuk, valamint tovább építsük azokat a standardokat, amelyeket az európai értékek standardjaiként ismerünk fel és amelyek mindannyiunk számára a legfontosabbak.”

A gyűléssel egyszerre a hálózat által első alkalommal került megszervezésre egy gazdasági fórum is Újvidéken. Damir Zobenica, alelnök, Európai Régiók Közgyűlése: „Tekintettel arra, hogy 2002 óta tagjai vagyunk az Európai Régiók Közgyűlésének, idővel nőtt a befolyásunk a hálózaton belül. Az utóbbi két mandátum során Vajdaságnak az a tisztelet is kijutott, hogy alelnöki posztot tölthet be. Ezzel azt akarom mondani, hogy ráhatással lehetünk egyes dolgokra. A Regionális Gazdasági Fórum is a mi ötletünk volt. A régiók gazdasági szereplőinek összejövetele egy helyen új gazdagsága és értéke lehet az AER tevékenységeinek.”

Az üzleti fórumra több mint 140 gazdasági szereplő jelentkezett 16 országból, 3 kontinensről - mondta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke. „Ezek gazdasági kamarák képviselői, fejlesztési ügynökségek képviselői, illetve nagyon sok cég is képviselteti magát, akik elsősorban a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban, a fémiparban, illetve a turizmus szférájában keresik a konkrét gazdasági együttműködési lehetőségeket. Az a cél, hogy az AER működésén belül ez a gazdasági konferencia egyfajta standarddá váljon, egyfajta megkerülhetetlen tartalommá.”

Pásztor István kiemelte: Vajdaság számára megtiszteltetés, de ugyanakkor óriási lehetőség is az, hogy házigazdája lehet az Európai Régiók Közgyűlése őszi nagygyűlésének, illetve a Regionális Gazdasági Fórumnak, mivel megmutathatja mindazon értékeit, amelyeket képvisel.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto