Ugrás a tartalomra

Juhász Bálint a vajdasági képviselőház új elnöke

Juhász Bálint a vajdasági képviselőház új elnöke

A vajdasági képviselőház mai ülésén Juhász Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselőjét választották meg a parlament új elnökének. 81 képviselő igennel, 28 nemmel szavazott, senki sem tartózkodott. Hatan nem szavaztak, öten pedig nincsenek jelen az ülésen.

Juhász Bálint megválasztása után szerbül és magyarul is szólt a képviselőkhöz Pásztor István emléke előtt adózva.

– A politika a mindennapos tesztje a tisztességnek, elődeink emléke áll előttünk, abban az illúzióban élünk, hogy elérhetjük az ő szintjüket. Pásztor István e tekintetben komoly feladatot jelent. Nem elég a szavak emberének lenni, hanem szavahihető embernek kell lenni – mondta Juhász Bálint. Hozzátette, a tartományi parlament megőrizte mindvégig tekintélyét, pedig hétszer változott a választási rendszer története alatt. Hangsúlyozta, a szabadság az autonómia és a lojalitás közötti egyensúlyt jelenti Vajdaságban. Arra törekszik majd, hogy megőrizze azt a tekintélyt, melyet Pásztor István teremtett meg három mandátuma során.

– Négy év komoly munkája áll előttünk – szögezte le Juhász Bálint, majd hozzátette, nagy mértékű toleranciára, egymás iránti tiszteletre van szükség. Rámutatott, készen áll arra, hogy ezeket a követelményeket figyelembe vegye és együttműködjön a sikeres parlamenti munka érdekében.

Mai ülésén a tartományi parlament megválasztotta alelnökeit is: Aleksandra Maletić pszichológust, a Szerb Haladó Párt politikusát, Boris Novaković közgazdászt, a Szerbiai Szocialista Párt képviselőjét, Nemanja Zavišić jogászt és Damir Zobenica szociológust a Szerb Haladó Párt soraiból.

Egyébként a mai üléssel véget ért a képviselőház megalakulásának folyamata. Juhász Bálint a tartományi parlament 33. elnöke.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online
Többi hír