Skip to main content

Megkezdődött az Európai Régiók Közgyűlésének őszi nagygyűlése

Megkezdődött az Európai Régiók Közgyűlésének őszi nagygyűlése

Több mint 30 európai régió mintegy 150 képviselőjének részvételével megkezdődött ma Újvidéken az Európai Régiók Közgyűlésének őszi nagygyűlése.

A nyitóceremónián többek között Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke is köszöntőbeszédet mondott. Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke videóüzeneten keresztül üdvözölte az egybegyűlteket.

A három napon át tartó gyűlés ideje alatt a plenáris ülések mellett az egészségügyi, illetve szociális kérdésekkel, a gazdasággal és regionális együttműködéssel, valamint az oktatással és a fiatalok kérdésköreivel foglalkozó bizottságok is üléseznek. Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Amellett, hogy ösztönzi a bilaterális interregionális kapcsolatokat, az Európai Régiók Közgyűlése ténylegesen igazi lehetőséget ad arra, hogy másoktól tanuljunk és számos ország politikáját, illetve jó gyakorlatát alkalmazzuk, valamint tovább építsük azokat a standardokat, amelyeket az európai értékek standardjaiként ismerünk fel és amelyek mindannyiunk számára a legfontosabbak.”

A gyűléssel egyszerre a hálózat által első alkalommal került megszervezésre egy gazdasági fórum is Újvidéken. Damir Zobenica, alelnök, Európai Régiók Közgyűlése: „Tekintettel arra, hogy 2002 óta tagjai vagyunk az Európai Régiók Közgyűlésének, idővel nőtt a befolyásunk a hálózaton belül. Az utóbbi két mandátum során Vajdaságnak az a tisztelet is kijutott, hogy alelnöki posztot tölthet be. Ezzel azt akarom mondani, hogy ráhatással lehetünk egyes dolgokra. A Regionális Gazdasági Fórum is a mi ötletünk volt. A régiók gazdasági szereplőinek összejövetele egy helyen új gazdagsága és értéke lehet az AER tevékenységeinek.”

Az üzleti fórumra több mint 140 gazdasági szereplő jelentkezett 16 országból, 3 kontinensről - mondta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke. „Ezek gazdasági kamarák képviselői, fejlesztési ügynökségek képviselői, illetve nagyon sok cég is képviselteti magát, akik elsősorban a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban, a fémiparban, illetve a turizmus szférájában keresik a konkrét gazdasági együttműködési lehetőségeket. Az a cél, hogy az AER működésén belül ez a gazdasági konferencia egyfajta standarddá váljon, egyfajta megkerülhetetlen tartalommá.”

Pásztor István kiemelte: Vajdaság számára megtiszteltetés, de ugyanakkor óriási lehetőség is az, hogy házigazdája lehet az Európai Régiók Közgyűlése őszi nagygyűlésének, illetve a Regionális Gazdasági Fórumnak, mivel megmutathatja mindazon értékeit, amelyeket képvisel.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti