Skip to main content

Čaba Čorba

Dr. Csorba Csaba 1993. július 23-án született Újvidéken. Gyermekkorát Temerinben töltötte, ahol a Petar Kočić Általános Iskolát magyar tanítási nyelven fejezte be, kitűnő eredménnyel és a Vuk Karadžić oklevél birtokosaként. A Nemzedék Legjobbja elismerés hordozójának választották.
    Az általános iskola befejezését követően az Óbecsei Gimnázium magyar tanítási nyelvű általános szakára iratkozott, amelyet szintén kitűnő eredménnyel és a Vuk Karadžić oklevél birtokosaként fejezett be.
    Az egyetemi szintű osztatlan képzést 2012. július 9-én kezdte meg az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara Állatorvosi Részlegének állatorvosi szakán, ahol 2017. október 30-án megszerezte állatorvos-doktori oklevelét (dr. med. vet.). Diplomamunkájának címe Az évszakok és a laktáció fázisainak hatása a tej kémiai összetételére.
    Doktori tanulmányait úgyszintén az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának Állatorvosi Részlegén kezdte meg 2017. november 7-én, ahol 2022. március 23-án sikeresen megszerezte az orvostudományok-állatorvostudományok doktora fokozatot (dr. sci. med. vet.). Doktori értekezésének címe: A tejpor gyártása során izolált Cronobacter spp. izolátumok prevalenciája és molekuláris jellemzése.
    Az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának Állatorvosi Részlegén 2017. november 1-jétől 2022. november 1-ig a Tejhigiénia, Viselkedéstan, A tőgy működésének zavarai, A tej és a tejtermékek technológiája, Az emberek emésztőrendszeri betegségei, Minőségbiztosítás a mezőgazdasági termelésben, illetve Az állati eredetű élelmiszerek minősége tantárgyakon tanársegédként dolgozott (önkéntes alapon).
    A 2018. szeptember 1-je és a 2019. augusztus 31-e közötti időszakban a futaki Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon állatorvosi szaktantárgyakat (Gyógyszertan, Szülészet és Állatbetegségek) oktató tanára volt.
    2019. szeptember 1-jétől a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságon dolgozik, mint magyar fordító – tanácsos.
    Eddig egy M-63-as besorolású közlemény, egy M-23-as (Q3-as) és egy M-22-es (Q2-es) besorolású tudományos kutatómunka kidolgozásában vett részt.
    Aktív szerepet vállal a hallgatókkal való munkában. 2012-től kezdve a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjasaként a magyar ajkú állatorvos-tanhallgatóknak, az állatorvosi szakra történő beiratkozást követően, segít a szerb nyelv okozta akadályok leküzdésében. Ezen tevékenysége során több szerb nyelvű szakirodalom magyar nyelvre történő fordítása fűződik a nevéhez. Ezenkívül szakmai és technikai segítséget nyújtott számos diplomadolgozat és hallgatói kutatómunka kidolgozása alkalmával. 2017 szeptemberétől kezdődően az újvidéki székhelyű Európa Kollégiumban megszervezett műhelyfoglalkozások keretében szakértelmével és tapasztalatával a hallgatói munkák kidolgozásában nyújt segítséget.
    Dr. Csorba Csaba tagja a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsának, a VMSZ temerini községi szervezete elnökségének, a VMSZ Ifjúsági Fóruma elnökségének, a Szerb Állatorvosi Kamara Közgyűlésének, a Szerb Állatorvosi Társaságnak, a Magyar Állatorvosok Világszervezetének (MÁVSZ), a Magyar Állatorvosok Szerbiai Egyesületének (MÁSZE), a Szerbiai Gyakorló Állatorvosok Egyesületének, valamint külső tagja a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének.
    A magyar nyelv (anyanyelv) mellett szerb és angol nyelven beszél, ír és olvas.
    Az információs technológiák jó ismerője.
    B típusú vezetői engedéllyel rendelkezik.