Skip to main content

Peter Sijarto: vidljiv je skovit napredak Vojvodine

 Na konferenciji za novinare održanoj danas popodne na železničkoj stanici na Paliću, Peter Sijarto pozvao je vojvođanske Mađare da izađu u nedelju na glasanje.  Prema mišljenju mađarskog ministra spoljne ekonomije i spoljnih poslova samo SVM može da obezbedi dalju uspešnu saradnju Srbije i Mađarske i snažno zastupanje mađarskih interesa u Srbiji. Dr Balint Pastor je rekao da Subotica ponovo treba da postane srednjoevropski grad, a jedan od elemenata toga je i potpuno obnova železničke pruge Subotica – Sege

 Na konferenciji za novinare održanoj danas popodne na železničkoj stanici na Paliću, Peter Sijarto pozvao je vojvođanske Mađare da izađu u nedelju na glasanje.

Prema mišljenju mađarskog ministra spoljne ekonomije i spoljnih poslova samo SVM može da obezbedi dalju uspešnu saradnju Srbije i Mađarske i snažno zastupanje mađarskih interesa u Srbiji. Dr Balint Pastor je rekao da Subotica ponovo treba da postane srednjoevropski grad, a jedan od elemenata toga je i potpuno obnova železničke pruge Subotica – Segedin. Ištvan Pastor, predsednik SVM-a je naglasio da se izbori održavaju u nedelju, a već od ponedeljka treba raditi na budućoj saradnji.

Prema planovi u 2022. godini trebala bi da bude završena potpuna obnove pruge koja će povezati Suboticu i Segedin. Odatle će se, nakon dugo vremena, moći udobno putovati dalje preko Hodmezovašarhelja do Bekeščabe, a biće mogućnosti i za teretni saobraćaj. Tokom obnove i zelezničkim stanicama na Paliću, Bačkim Vinogradima i u Hajdukovu biće vraćen originalni izgled.

Izuzetno je važno održavanje nesmetanog saobraćaja između Srbije i Mađarske i njegov dalji razvoj – rekao je Peter Sijarto. Mađarski ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova kaže da upravo zbog toga nakon epidemije korona virusom mađarske granice stoje otvorene pred Srbijom, jedinom koja nije članica Evropske unije. Političar je poručio vojvođanskim Mađarima: iskoristite u nedelju  svoje biračko pravo i podržite i buduće snažno zastupanje interesa Mađara u Srbiji.

„Uz aktivnu ulogu SVM-a vidljiv je skokoviti razvoj u Vojvodini koji ćemo i u narednom periodu podržavati iz Mađarske. S poštovanjem bih zamolio vojvođanske Mađare da uzmu učešće u odlučivanju o budućnosti Srbije i učine mogućim da posredstvom SVM-a Mađari u Srbiji imaju snažnog predstavnika u Beogradu. Navijamo za SVM, navijamo da postigne što bolje rezultate na parlamentarnim izborima, na pokrajinskim izborima i navijamo da predsednik poslaničkog kluba SVM-a postane gradonačelnik Subotice" rekao je Peter Sijarto, ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova Mađarske.

Subotica treba da se vrati na subotički put, da ponovo bude srednjoevropski grad. Potrebno je povratiti slavnu prošlost grada, ali ne smemo se osvrtati samo na prošlost, već izgraditi jedan moderan evropski grad – rekao je dr Balint Pastor, nosilac liste SVM-a za Suboticu.

„Moderan grad karakteriše da ima odgovarajuće saobraćajne veze, na primer da pogranični grad ima saobraćajne veze sa susednom državom, sa Mađarskom i iz tog ugla važan je razvoj saobraćajne pruge Subotica – Segedin. Iz tog ugla biće značajno da će, nadamo se, s proleća ili leta 2022. za 40 minuta moći da se stigne iz Subotice do Segedina" rekao je dr Balint Pastor, nosilac liste SVM-a za Suboticu.

Za Ištvana Pastora mesto održavanja konferencije za novinare, železnička stanica na Paliću, bilo je simbolično. Predsednik SVM-a govorio je i o nedeljnim izborima. Pastor je rekao da je bilo onih koji su izrečeno tokom kampanje smatrali ličnim napadom. Ali nakon izbora, treba otići korak napred – dodao je.

„Pripremamo se da ojačani nakon izbora 21. juna, okrenemo novu stranicu u životu Saveza vojvođanskih Mađara i sarađujemo radi ostvarivanja interesa. Kampanje neće biti 22. juna, od tada kreće period saradnje i mi se za to pripremamo, i verujem da ćemo najboljim snagama učestvovati u onoj saradnji koja će doprineti uzdizanju Subotice i njenih okolnih naselja" rekao je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a.

Predsednik SVM-a zahvalio se Peteru Sijartu jer je pred izbore u Srbiji, iskazao podršku Savezu vojvođanskih Mađara.

Pred održavanje konferencije za novinare na železničkoj stanici na Paliću, Peter Sijarto je održao kratku posetu mesnoj zajednici. Razgovoru su prisustvovali i Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, Timea Horvat, zamenica gradonačelnika, predstavnici mesne zajednice, kao i domaćin Ištvan Pastor, predsednik SVM-a i dr Balint Pastor, nosilac liste SVM-a za Suboticu.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti