Skip to main content

Peter Sijarto: Srbija je mnogo ojačala u proteklom periodu

Peter Sijarto: Srbija je mnogo ojačala u proteklom periodu

 „Srbija se mnogo razvila i osnažila i možemo da bude ponosni što su vojvođanski Mađari u tome imali udela“ rekao je mađarski ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova u intervjuu za Panon RTV.

„Srbija je mnogo ojačala u proteklom periodu, zajedno smo jačali sa Srbijom. Bliska srpsko-mađarska saradnja ima veliku ulogu u tome da je Srbija sve razvijenija, sve snažnija i samim tim i u okviru toga Vojvodina je istrčala razvojnu deonicu vrednu poštovanja“ – rekao je Peter Sijarto, mađarski ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova  u specijalnom razgovoru za Panon RTV.

Sijarto je u sredu boravio u Srbiji, gde se u Beogradu sreo sa kolegom Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova Srbije, a potom je obišao više mesta u Vojvodini. Za emisiju na Panon televiziji govorio o srpsko-mađarskim odnosima, o odnosu Brisela prema Srbiji i proširenju Evropske unije, kao i o privrednoj saradnji dve zemlje i programu privredne pomoći Vojvodini koji realizuje mađarska Vlada.

„Srbija se mnogo razvila i osnažila proteklih godina i možemo da budemo ponosni što su vojvođanski Mađari u tome imali udela. Učestvovali su u tome ovde u lokalu, ali i u Beogradu jer je Savez vojvođanskih Mađara deo sadašnje koalicije na vlasti“ kaže Sijarto.

Tokom razgovora mađarski ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova osvrnuo se i na nedavno obeležavanje 100 godina od potpisivanja mira u Trijanonu,  kao i izjavu ministra Ivice Dačića da Srbija ne smatra da joj od Mađarske preti opasnost.

„Ministar spoljnih poslova je bio u pravu. Naravno, da ne treba strahovati od nas, ne treba nas posmatrati kao pretnju. Mnogi ne mogu da prihvate da isti istorijski događaj može da se posmatra sa dve strane, dve zainteresovane strane mogu potpuno različito da ih vide.

To je prirodno, da ono što nekima donosi slobodu i radost, drugima nanosi bol. Mi smo odlukama u Trijanonu izgubili dve trećine teritorije, i niko ne može da očekuje da se tome radujemo. Isto tako smatramo, da ovaj istorijski događaj ni na koji način ne sme da smeta saradnji Mađarske sa susedima. Upravo sa Srbijom smo dokazali kako poštujući istorijske činjenice i međusobna osećanja, možemo izgraditi fantastičnu saradnju. Donosioci odluka i u Beogradu i u Budimpešti prepoznali su da je mnogo bolje i korisnije biti u dobrim, nego u lošim odnosima. Mislim da to svako može da oseti na svojoj koži, ovde u Vojvodini, ali i u čitavoj Srbiji i u Mađarskoj“ rekao je ministar Sijarto i istakao da sa svim članovima koalicije na vlasti ima izuzetnu saradnju.

Ova saradnja ogleda se i u ulaganjima u infrastrukturu, u šta kaže ima velike nade, pre svega u izgradnju brze železničke pruge Beograd – Budimpešta, kao i Subotica – Segedin i obnovu  pruge Subotica – Baja. Izrazio je očekivanje da će ove pruge biti predate na upotrebu proleća 2022. godine. Osim toga, tu je i pitanje snabdevanja energentima za šta Mađarska stalno traži različite izvore i pravce, nastavio je sagovornik Panon RTV-a. „Sa tog stanovišta Srbija je ključna, jer ćemo preko Srbije novim pravcem moći od naredne godine da se snabdevamo gasom, prvo u godišnjoj količini od šest, a potom od 10 milijardi kubnih metara gasa. Srbija se pripremila za te radove, a i mi ćemo ubrzo krenuti u izgradnju gasovoda koji će povezati mađarsko-srpsku granicu sa međunarodnim sistemom. Mađarska će moći preko Srbije da kupuje gas i to je važan elemenat u zajedničkoj saradnji“ rekao je Sijarto.

Tokom razgovora mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne ekonomije izrekao je stav da je Srbija ključna zemlja i za Evropsku uniju, te da se oklevanje za proširenje unije ne odnosi samo na Srbiju, već da je u Briselu u proteklom periodu opala podrška politici proširenja. „Društva zapadne Evrope ovo ne vide kao značajno pitanje, neprestano usporavaju pristupne pregovore sa svakom zemljom kandidatom, dakle, ne samo sa Srbijom. Mi, koji ovde živimo u susedstvu zapadnog Balkana, u srednjoj Evropi bolje razumemo značaj toga, sa bezbednosne, strateške,  političke kao i privredne tačke. Zbog toga je važno da se mi zemlje Višegradske  četvorke udružimo sa Slovencima, Hrvatima, Bugarima, Rumunima i što snažnije ističemo pitanje proširenja, jer ako mi to ne činimo, ovo pitanje može da nestane“ rekao je Peter Sijarto i dodao da je velika sreća da je poverenik za proširenje iz Mađarske  koji je uspeo da uvede brže, fleksibilnije pregovore za proširenje.

Mađarska važnim smatra i pružanje ekonomske pomoći mađarskoj zajednici izvan granica. Mađarska je prošle godine imala privredu sa najvećim rastom u Evropskoj uniji, a u poslednjih deset godina prosečna neto zarada porasla je za 70 odsto, izneo je Sijarto. Od 2016. godine sprovodi se program pomoći privedi Vojvodine. „Sve to doprinosi jačanju nacionalne zajednice, jačanju Vojvodine, a kroz to i Mađarske i Srbije, jer što je bolje u Vojvodini, to je bolje i Mađarima i Srbima“ rekao je Sijarto.

Mađarski ministar pozvao je pripadnike mađarske zajednice da izađu na izbore. Odgovarajući na pitanje o mogućnosti da dr Balint Pastor bude izabran za gradonačelnika Subotice Sijarto je rekao da će to otvoriti i novu perspektivu za grad.

„Poznajući njegov temperament, odgovornost, sposobnosti, marljivost, on će umeti da pronađe izvore koji će Suboticu vratiti na mesto na kojem je bila, da opet blista starim sjajem. Razgovarao sa sa kolegom Dačićem koji mi je rekao da je u prethodnoj Jugoslaviji Subotica bila drugi grad po veličini. To znači da se dogodio značajan pad u prethodnim decenijama, i da bi se preokrenuo taj proces Balint Pastor je dobar kandidat za taj zadatak“ rekao je Peter Sijarto.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti