Skip to main content

Proslava Dana grada u Somboru u organizaciji SVM-a

Proslava Dana grada u Somboru u organizaciji SVM-a

Dr Balint Pastor je na svečanosti poručio tamošnjoj mađarskoj zajednici da će i dalje imati podršku Saveza vojvođanskih Mađara.

Sombor, nekadašnje sedište županije, od Marije Terezije je pre 275 godina dobio titulu slobodnog kraljevskog grada. Taj datum se slavi kao rođendan grada. Zapadnobačka okružna organizacija SVM-a već šestu godinu organizuje svoju centralnu proslavu povodom Dana grada.

Marija Terezija je 1749. proglasila Sombor slobodnim kraljevskim gradom. Za ovu privilegiju su morali da plate 150 hiljada zlatnih forinti. U ovom mestu se nakon toga počele razvijati industrija i trgovina. Zgrada Mađarske građanske kasine registrovana je 1867. godine i od tada se nalazi u službi somborskih Mađara. Ovo je šesta godina kako Zapadnobačka okružna organizacija Saveza vojvođanskih Mađara ovde organizuje svoju centralnu proslavu Dana grada.

Jožef Slako, predsednik, Mađarska građanska kasina, Sombor: „Mađarska građanska kasina trenutno preuzima na sebe odgovornost i zauzima centralno mesto na nivou Zapadne Bačke. Tokom godine imamo mnogo događaja i uvek se trudimo da održavamo manifestacije koji okupljaju Mađare.”

Danas je popularnost Sombora sve više u usponu. Njegovi prekrasni parkovi i male šume mogu biti privlačni za mnoge. U proteklom periodu na području grada Sombora izvedeni su obimni infrastrukturni radovi, a obnovljeno je i više puteva. Razvojni projekti se nastavljaju.

Atila Pribila, pomoćnik gradonačelnika Sombora: „Za nas je veoma važno da se što pre izgradi put između Bačkog Brega i Nakova, a tu je za nas najvažniji put između Bačkog Brega, odnosno mađarske granice, i Sombor, čija izgradnja je već počela krajem prošle godine. Njegovi pristupni putevi su praktično već svi obnovljeni.”

Osnovni interes Zapadnobačke okružne organizacije SVM-a je da se Mađari koji žive u tom regionu održe zajedno. Već godinu i po dana rade na tome da se vrata Mađarskog kulturnog centra „Herceg Janoš” otvore. Planirano je da se to desi u martu.

Ilona Pelt, predsednica Zapadnobačke okružne organizacije SVM-a: „To je deo ustanove koju je osnovao grad, tako da ćemo postati deo Kulturnog centra „Laza Kostić”, gde će se otvoriti četiri radna mesta, pomažući na taj način ovdašnje civilne organizacije. Organizovaćemo aktivnosti koje još nisu obuhvaćene. Vodićemo decu u bioskop i pozorište.”

Danas se broj Mađara u okolini Sombora smanjio, ali oni koji su ovde ostali i dalje vredno rade na očuvanju maternjeg jezika i kulture.

Dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika SVM-a: „Mađari u zapadnoj Bačkoj, kao i somborski Mađari, na uzoran način čuvaju naš jezik i tradiciju, uprkos tome što su ovde živeli u veoma teškim uslovima 90-ih godina, nekoliko kilometara od linije fronta. Sačuvali su svoj mađarski identitet.”

Sombor je centar Mađara u Zapadnoj Bačkoj. Dr Balint Pastor je rekao da će SVM nastojati da i u budućnosti podrži ljude koji tu žive, kako bi zajednica mogla da živi i da se razvija.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti
Izbori za Evropski parlament biće održani ove godine u Evropskoj uniji, uključujući i Mađarsku.
Generalni konzulat Mađarske, kancelarije CMH-a i mesne organizacije SVM-a takođe pomažu pri upisu u birački spisak