Skip to main content

Kovač: Želimo pozicije državnih sekretara u Vladi

Kovač: Želimo pozicije državnih sekretara u Vladi; Zukorlić: Hoćemo ministarsku funkciju

Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara kaže da su sa predsednikom VUčićem imali otvoren razgovor o životnim pitanjima, infrastrukturnim projektima, zdravstvu, manjinskim pravima, ilegalnim migracijama.

Podseća da su od 2014. u koaliciji sa Srpskom naprednom stranke, ali da je ovo prvi put da Vučić nije na čelu SNS-a. Ukazuje da će o koalicionom sporazumu koji su pripremili razgovarati sa predsednikom naprednjaka Milošem Vučevićem.

"Sada je prvi put predsednik Srpske napredne stranke neko drugi, dakle ne predsednik Republike. Ovo su upravo zbog toga bili razgovori o budućim projektima i kako mi vidimo generalno Srbiju i Vojvodinu u budućnosti", istakla je Elvira Kovač.
Koje pozicije u Vladi želi Stranka pravde i pomirenja, a koje SVM

Na konsultacijama je bio i Usame Zukorlić, ispred liste "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu". Navodi da su sa predsednikom Vučićem razgovarali o statusu manjinskih naroda, kao i o infrastrukturnim projektima koji su od veoma velike važnosti za ravnomerni regionalni razvoj Srbije.

"Ono što je evidentno jeste da se ide u pravcu da se nastavi kontinuitet manjinski inkluzivne vlade za šta smo mi zainteresirani i za šta smatramo da je jako važno da se nastavi", rekao je Zukorlić.

U prethodnoj vladi Stranka pravde i pomirenja je imala ministra bez portfelja Edina Đerleka, dok je njihov koalicioni partner Demokratski savez Hrvata u Vojvodini imao ministra za ljudska i manjinska prava.

"Mi očekujemo da u novom mandatu vlade imamo resorna ministarstva gdje možemo nastaviti sa ozbiljnim doprinosom", rekao je Đerlek, dodajući da o konkretnim rešenjima nije bilo reči, kao što sam i rekao.

S druge strane, Elvira Kovač kaže da ni ovaj put neće tražiti ministarsku funkciju, već pozicije državnih sekretara u više ministarstava.

"Naš prvobitni cilj je da zastupamo interese vojvođanskih Mađara, Vojvođana pa i svih ostalih, jer to za šta se mi zalažemo je dobro za sve. U prošlosti smo to činili u formi državnih sekretara u raznim ministarstvima... Smatramo da možda nije najbolje da se fokusiramo na to jedno ministarstvo, već da imamo svog predstavnika u raznim ministarstvima", rekla je Elvira Kovač.
Zukorlić: Očekujem da u ovom mandatu rešimo pitanje Islamske zajednice

Na pitanje kako očekivati da različito nacionalno orijentisane partije rešavaju pitanja, kada postoje situacije u kojima bošnjačke partije ne mogu ni međusobno da reše probleme, Zukporlić odgovara da se pitanje islamske zajednice rešava u koordinaciji između rukovodstva Islamske zajednice i političko-državnih faktora koji mogu da doprinesu tom pitanju.

“Cilj stranke pravde i pomirenja i ime stranke je nastalo upravo iz želje da prevaziđemo taj problem. I mi smo uspjeli značajno da napravimo iskorak na tom polju u unificiranju muslimansko-bošnjačkih redova u ovoj državi i da stvorimo uslove da se može to pitanje uspješno rešavati i ja očekujem u predstojećem mandatu da rešimo pitanje Islamske zajednice”, rekao je Zukorlić.

I dok Zukorlić želi u koaliciju sa SNS-om, tvrdi da su izbori u Novom Pazaru nakon kojih su vlast formirali SNS i koalicija Rasima Ljajića bili neregularni.

"Novi Pazar zaslužuje bolju vlast. Novi Pazar zaslužuje vlast koja će koordinirano sa Vladom Republike Srbije konstantno ulagati, raditi na razvoju grada. Trenutno je to rupa bez dna. Dakle, budžet je devastiran, grad prezadužen", rekao je Zukorlić.

Ipak, i on bi na vlast u Novom Pazaru sa naprednjacima i dodaje da na republičkom nivou koaliciju pravi sa SNS-om, a ne sa drugim strankama koje će takođe biti u koaliciji.
Za vikend stranački izbori u SVM-u

Govoreći o pokrajinskim izborima, Elvira Kovač je rekla da će u Skupštini AP Vojvodine imati devet poslanika i da planiraju da nastave saradnju sa SNS-om-a na pokrajinskom nivou.

“Postoje određeni pokrajinski sekretarijati koji raspisuju određene projekte za nevladine organizacije, za škole i tako dalje, koji su izuzetno značajni i vidljivi, ali isto tako mi u proteklih nekoliko godina još intenzivnije radimo na tome da iz republičkog budžeta dobijamo sredstva za infrastrukturne projekte. Ranije, pre 2012. godine, mnogi su nam rekli nemojte ni da sanjate da dobijate nešto iz Beograda, sad je to u potpunosti drugačije", rekla je Elvira Kovač.

Za vikend se održavaju i stranački izbori na kojima će SVM dobiti novo vođstvo.

“SVM, nažalost, zbog gubitka predsednika, mnogo ranije od uobičajenog mora da organizuje Izbornu skupštinu stranke”, rekla je Elvira Kovač i dodala da Izborna skupština zatim bira Savet i predsednika stranke.
 

Szerző (Forrás)
rts.rs
Ostale vesti
Izbori za Evropski parlament biće održani ove godine u Evropskoj uniji, uključujući i Mađarsku.
Generalni konzulat Mađarske, kancelarije CMH-a i mesne organizacije SVM-a takođe pomažu pri upisu u birački spisak