Skip to main content
2020.09.15 - 11:26

Pastor: rešavanje pitanja Kosova važno zbog normalizacije života

Pastor: rešavanje pitanja Kosova važno zbog normalizacije života

 Rešavanje kosovskog pitanja nije važno samo zbog pristupanja Evropskoj uniji, već pre svega zbog našeg svakodnevnog života – rekao je Ištvan Pastor gostujući u programu Panon RTV-a.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija govorio je o aktuelnim temama. On je kazao da poslednjih 40 godina u našoj zemlji obeležilo je kosovsko pitanje u čijem rešavanju je bilo mnogo zaostajanja, bola i plaćena je visoka cena. „Zbog toga smatram važnim da se na neki način, bilo čijim posredovanjem to reši. Dešavanja u Vašingtonu i Briselu predstavljaju napredak jer su u prvi plan stavljena ekonomska pitanja, dakle, ne samo rešavanje nagomilanih problema, već rešenja za izgradnju budućnosti poput autoputa do mora, uspostavljanja železničkog saobraćaja. Međunarodni položaj Srbije danas je neuporedivo bolji nego u prethodnom periodu" rekao je Pastor.

On je dodao da je vreme veliki gospodar, i da mu treba dati priliku, te da će se u narednih godinu i po dana doći do nekog rešenja.

„Formalno priznavanje je jedna stvar, a normalizacije odnosa nešto drugo. U Evropskoj uniji imamo pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, šta će sa njima biti? Ukoliko se od nas traži da se prizna Kosovo, a sadašnjih pet članica Unije ga nije priznalo, biće potrebno pronaći rešenje koje će staviti tačku na događaje. Da li će biti obostranog priznavanja to je trećerazredno pitanje. Ono što je važno je stvarni dogovor i saglasnost jer je prištinska strana do sada pokazala kako ne treba da se radi, pošto se nije držala ni jednog dogovora." zaključio je predsednik SVM-a.

Ištvan Pastor govorio je i na temu očekivanja formiranja vlade Srbije, ali i Vojvodine i rekao da za sada nema novih informacija, ali da dešavanja pokazuju da se situacija oko toga ubrzava. U tom smislu naveo je da su zakazane sednice skupština za izbor gradonačelnika gde to još nije učinjeno, poput Novog Sada ili Zrenjanina. „Očekujem da će se u kratkom roku, do kraja meseca, zaookružiti formiranje i republičke i pokrajinske vlade jer je to međusobno povezano. Mi čekamo nastavak pregovora, spremni smo za to i verujem da će se kao i prethodni, teći i završiti se u saglasnosti", kaže Pastor.

On je ocenio da su nove mere vlade srbije za pomoć privredi neophodne kako bi se obezbedio opstanak pojedinih delatnosti. Prema oceni Ištvan Pastora, privreda Vojvodine u prvih šest meseci ove godine beleži rast od 6,3 odsto, a projekcije kažu da privreda Srbije će obeležit rast od 6 posto sledeće godinei to su brojke na koje se dugo čekalo. „Rezultati se neće odmah videti u novčaniku građana, ali već od naredne godine imamo rast penzija i povećanje minimalne zarade, mi imamo tendenciju rasta u skladu sa realnim mogućnostima" rekao je Pastor.

Jedna od nezaobilaznih tema kada je u pitanju prostor severne Vojvodine je i veliko prisustvo migranata, naročito u pograničnom području. „Ovaj problem traje godinama, ali sada primećujemo blagu promenu u odnosu prema migraciji, Srbija je počela da gradi ogradu na svojoj južnoj granici, što će neminovno dovesti do pada broja migranata. Ove godine je pet godina kako postoji ograda na mađarskoj granici, ta ograda ne može da sačuva čitav prostor, ali njeno postojanje je naš interes jer nije teško zamisliti šta bi ovde bilo da nema te ograde”, rekao je Pastor.

Sagovornik Subotičkog mađarskog radija govorio je i o aktuelnoj situaciji sa koronom i ocenio da zdravstvene službe dobro rukovode čitavom situacijom, što pokazuje i pad broja obolelih, i da na vreme uvode mere koje omogućavaju sprečavanje širenja zaraze. U Mađarskoj je trenutno situacija nešto nepovoljnija nego u Srbiji, ali kako je Pastor rekao, ne očekuje da će doći do promene sadašnjeg režima ulaska i boravka na mađarskoj teritoriji.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Izborne liste 2020

SVM Republicka lista 2020

SVM Pokrajinska lista 2020

Ostale vesti

SVM Izbori 2020