Skip to main content

U subotu izborna skupština Saveza vojvođanskih Mađara

U subotu izborna skupština Saveza vojvođanskih Mađara

Izborna skupština Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) biće održana u subotu 2. marta u Senti, saopšteno je danas iz te stranke. Kako se navodi, Izborna skupština će biti otvorena za medije do 6. tačke dnevnog reda, odnosno zaključno sa izveštajem predsednika. Dodaje se da će nakon završetka Izborne skupštine biti održana konferencija za novinare.

Navodi se da će se skupština odvijati na mađarskom jeziku, bez obezbeđenog prevoda. Kako Politika saznaje, na Skupštini jedini kandidta za predsednika je Balint Pastor koga je na tu funkciju predložilo 25, opštinskih, okružnih i gradskih organizacija SVM-a. U subotu će biti izabran i Savet Saveza vojvođanskih Mađara.
Dugogodišnji lider SVM-a Ištvan Pastor (1956 – 2023) preminuo je krajem oktobra prošle godine posle teške bolesti. Pastor je bio lider stranke od 2007. godine, a od 2012. godine bio je i predsednik Skupštine Vojvodine i bio je veoma poštovan kako od vladajuće koalicije, tako i od opozicije. SVM je poslednjih 11 godina u koaliciji sa vladajućom Srpskom naprednom strankom. Ta stranka mađarske nacionalne manjine gaji bliske odnose i sa vladajućim Fidesom u Mađarskoj, strankom premijera Viktora Orbana.
 

Szerző (Forrás)
Politika, Dejan Spalović
Ostale vesti