U delegaciji Narodne skupštine Republike Srbije koja učestvuje na zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu je i narodna poslanica Saveza vojvođanskih Mađara, Elvira Kovač.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je u petak prepodne raspravljala o izveštaju na temu Rodna ravnopravnost, usklađivanje poslovnih i porodičnih obaveza, podela odgovornosti. Narodna poslanica Elvira Kovač je kao ovlašćeni predstavnik Evropske Narodne Partije u svom obraćanju između ostalog rekla:

„Jedno od najvažnijih pitanja za žene je kako uskladiti poslovne i porodične obaveze.

U ime Evropske Narodne Partije želela bih da počnem od prostih činjenica da među zemljama članicama Saveta Evrope ima onih koje jesu i onih, koje nisu članice Evropske unije i onih, koje su već uvele podeljeno porodiljsko odsustvo između oba roditelja i onih, koje to još nisu uradile. U svim našim zemljama moramo uspostaviti adekvatno plaćeno porodiljsko odsustvo, koje bi delila oba roditelja.

Potrebno je uravnotežavanje zarada tokom životnog ciklusa, ukidanje nejednakosti u platama i podsticanje ženskog preduzetništva, a za zdrav rast globalne ekonomije je neophodno i ravnomerno učešće muškaraca i žena na najvišim pozicijama i mestima donošenja odluka.

Neophodno je da se eliminišu neravnopravnosti i podigne svest o pitanjima vezanim za jaz između primanja muškaraca i žena. Uprkos postojanju različitih stavova o ovom pitanju, svi treba da podržimo i tražimo pozitivne mere u korist žena, kako bi se uzele u obzir pauze u njihovim karijerama i različiti obrasci karijera žena i muškaraca.

U mnogim zemljama članicama Saveta Evrope postoje značajne razlike u primanjima muškaraca i žena. Žene igraju osnovnu ulogu u podizanju dece i zbog problema kod povratka na tržište rada, imaju niža primanja od muškaraca.

Evropska Narodna Partija se zalaže za budućnost u kojoj ćemo zajedničkim radom uspeti da eliminišemo nejednakosti i diskriminaciju s kojom se suočavaju žene, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu.“

Elvira Kovač

narodna poslanica Saveza vojvođanskih Mađara