Skip to main content

Rukovodstvo SVM-a konsultovao se sa Vučićem o najvažnijim pitanjima za vojvođanske Mađare

Rukovodstvo SVM-a konsultovao se sa Vučićem o najvažnijim pitanjima za vojvođanske Mađare

O prioritetima Srbije koji se tiču Saveza vojvođanskih Mađara, o planovima za naredni period, o učešću u vladajućoj koaliciji, kao i o najvažnijim pitanjima za vojvođanske Mađara rukovodstvo SVM-a konsultovao se sa predsednikom Srbije.

Po prvi put se tokom konsultacija za formiranje nove vlade, dogodilo da predsednik Srbije i predsednik partije koja je pobedila na izborima nije ista ličnosti, zbog toga su poslanici SVM-a  sa predsednikom republike radije razgovarali o budućnosti Srbije nego o političkim funkcijama – naglasio je dr Balint Pastor u intervjuu koji je dao za Panon RTV. Vršilac dužnosti predsednika SVM-a je istakao: sa rpedsednikom države razgovarali su o tome kako SVM vidi razvoj naselja i delova mađarskog stanovništva u Srbiji.

„Razgovarali smo, na primer, o obnovi puta koji povezuje Bečej i Bačku Topolu, o njegovoj potrebi i neophodnosti. Razgovarali smo o putevima u Banatu, o putu koji povezuje Suboticu sa Sentom, o problemima sa pijaćom vodom, jer sve to u neverovatnoj meri opterećuje Vojvodinu, i o tome da u 21. veku da ne mogu biti očekivanja dela stanovništva i da mora da se pronađe rešenje za poboljšanje kvaliteta pijaće vode. Razgovarali smo o mogućnostima za razvoj Palića, o tome šta još na Paliću treba da se realizuje u interesu toga da ne znači samo za Palić i Suboticu, već i za opštinu Kanjiža, ili opštinu Senta, Bačka Topola, dakle i za susedna naselja, lokalne samouprave, za ceo region“ rekoa je dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika SVM-a.

Delegacija SVM-a predsedniku države je iznela da stranku i dalje vide kao deo vladajuće koalicije, a isto kao i u prethodnom periodu i sada će cilj biti realizacija programa stranke. Tačke ovog programa uvrštene se u i u planirani koalicioni sporazum sa Srpskom naprednom strankom.

„Računamo da ćemo veoma brzo sesti za sto sa predsednikom Srpske napredne stranke i  da će početi suštinski koalicioni razgovori i smatram da negde u prvoj polovini marta bi došao na red izbor predsednika parlamenta, potpredsednika, odbora i delegacija. Nakon toga, uveren sam, u što kraćem roku, država će dobiti vladu“ – kazao je dr Balint Pastor.

Predsednik države u narednim danima nastavlja konsultacije o budućoj vladi. Od deset lista koje su ušle u parlament, četiri su odbile da sednu da razgovaraju sa Aleksandrom Vučićem, tako da se može očekivati da ovaj proces neće dugo trajati i da će uskoro odrediti partiju, odnosno političara koga smatra za najpogodnijeg da formira vladu. Po zakonskim propisima nakon konstituisanja parlamenta u periodu do 90 dana treba da bude formiran novi kabinet, odnosno krajnji rok je 6. maj.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti
Izbori za Evropski parlament biće održani ove godine u Evropskoj uniji, uključujući i Mađarsku.
Generalni konzulat Mađarske, kancelarije CMH-a i mesne organizacije SVM-a takođe pomažu pri upisu u birački spisak