Skip to main content

Dr Balint Pastor razgovarao sa ambasadorom SAD

Dr Balint Pastor razgovarao sa ambasadorom SAD

U Subotici su razgovarali predsednik Saveza vovjođanskih Mađara dr Balint Pastor i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil o položaju i prilikama Mađara u Vojvodini.

Ambasador je na konferenciji za novinare nakon održanih razgovora istakao kako mu je veliko zadovoljstvo što može posetiti ovaj, po njemu, zaista lepi grad i da sazna više o mađarskoj nacionalnoj zajednici u Vojvodini, koju je i do sada veoma cenio.

Na sastanku iza zatvorenih vrata je bilo reči i o težnjama SVM-a, ostvarivanju njegovih ciljeva i očuvanju integriteta vojvođanskih Mađara. Dr Balint Pastor je takođe istakao kako je vrlo važno očuvati političku nezavisnost stranke, ali je prioritetan cilj i formiranje saveza.

Dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara: „Moramo biti u stalnom kontaktu i komunikaciji sa svim državama, a posebno sa velikim silama, kako bi razumele ono što smo mi, u ime Saveza vojvođanskih Mađara, učinili, činimo i činićemo u budućnosti. Bilo da je to za interese mađarske zajednice, bilo u cilju stabilnosti političke scene u Srbiji, bilo za očuvanja ovog grada i njegove graditeljske baštine, bilo zbog iskorišćavanja turističkih potencijala, na primer, konkretno Palića. To su teme o kojima se može razgovarati. A saradnja se može zamisliti na način da ambasador eventualno pomogne investitorima da dođu ovde, to je u njegovoj nadležnosti.”

Dr Balint Pastor je rekao i da je na sastanku bilo reči i o saradnji sa Srpskom naprednom strankom. Istakao je kako SVM sebe u budućnosti zamišlja kao deo vladine koalicije.

Kristofer Hil je u svojoj izjavi istakao kako mu je bilo veliko zadovoljstvo što je imao priliku da se posle godinu i po dana ponovo susretne sa dr Balintom Pastorom i da razgovaraju o važnim temama vezanim za položaj stranke i Mađara.

Kristofer Hil, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu: „Ovaj susret je bio izuzetno značajan. Bilo je dobro steći uvid u nastojanja koja ova stranka pokušava da realizuje sa mađarskom zajednicom. Mađarska nacionalna zajednica igra vitalnu ulogu u ovom gradu i u ovoj regiji. I dobro je videti da ide napred i da nastavlja da igra istaknutu ulogu, ne samo u ovom regionu, već i u Republici Srpskoj.”
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti