Skip to main content

Dr Balint Pastor novi predsednik SVM-a

Dr Balint Pastor novi predsednik SVM-a

Dr Balint Pastor je izabran za novog predsednika Saveza vojvođanskih Mađara na 20. Izbornoj skupštini u Senti.

Političar je vodio SVM kao vršilac dužnosti predsednika četiri meseca nakon smrti predsednika Ištvana Pastora. Dr Balint Pastor, novi predsednik stranke, u svom programskom govoru je istakao ciljeve očuvanja identiteta, zastupanje interesa vojvođanskih Mađara i stratešku saradnju sa strankom Fides iz Mađarske i Srpskom naprednom strankom.

Dr Balint Pastor je bio jedini predloženi kandidat za mesto predsednika Saveza vojvođanskih Mađara na 20. Izbornoj skupštini u Senti. Izborna skupština je sa 333 glasa za i dva glasa protiv izabrala dr Balinta Pastora za predsednika stranke. Nakon objave rezultata novi predsednik stranke je govorio o budućim planovima SVM-a.

Dr Balint Pastor, predsednik SVM-a: „U Savezu vojvođanskih Mađara ćemo nastaviti i u budućnosti rad na očuvanju identiteta i stvaranju egzistencije, prihvatajući sve lokalne projekte koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života ljudi. Takođe smatram važnim da kažem da želimo da budemo otvoreni prema razumnim ljudima koji nisu članovi SVM-a, ali u isto vreme u Savezu vojvođanskih Mađara ne želimo i nećemo oprostiti grehove, koje su prema stranačkoj skupštini i protiv SVM-a, počinili oni koji su to uradili pre deset godina. Dakle, otvorenost da, inkluzivnost da, ali naravno ne zaboravljamo šta se dogodilo pre deset godina i one koji su probali da odvedu naše živote na stranputicu, koji su pokušali da se prikažu kao lažna alternativa, a onda su nakon nekoliko meseci njihova posvećenost i posao propali, sa njima ne možemo da zamislimo saradnju. Ali, možemo da zamislimo saradnju sa Demokratskom strankom vojvođanskih Mađara (DSVM), Strankom mađarskog jedinstva, a želimo da održavamo i stratešku saradnju sa Fidesom u Mađarskoj, kao i sa Srpskom naprednom strankom u Srbiji.”
 

Savez vojvođanskih Mađara, kao što to kontinuirano čini od 2007. godine, nastaviće samostalno da nastupa na izborima – rekao je dr Balint Pastor: „Kao što je to bilo u kontinuitetu od 2007. godine, samostalno izlazimo na izbore, samostalno ćemo zaslužiti poverenje zajednice, samostalno osvajamo mandate u parlamentu i nakon toga tražimo saveznike za sprovođenje našeg programa. Tako da u tom pogledu neće biti promena.”

Na Izbornoj skupštini je izabran i Savet SVM-a od 50 članova. Konstitutivna sednica Saveta SVM-a će biti održana u ponedeljak, kada će se, između ostalog, izabrati potpredsednici i Upravni odbor.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti
Izbori za Evropski parlament biće održani ove godine u Evropskoj uniji, uključujući i Mađarsku.
Generalni konzulat Mađarske, kancelarije CMH-a i mesne organizacije SVM-a takođe pomažu pri upisu u birački spisak