Skip to main content
2023.06.01 - 19:09

Delegacija Državnog zbora Slovenije u poseti Skupštini APV

Delegacija Državnog zbora Slovenije u poseti Skupštini APV

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor sastao se danas sa delegacijom poslanika Državnog zbora Republike Slovenije koji su članovi Grupe prijateljstva sa Republikom Srbijom, a koji borave u višednevnoj poseti institucijama u našoj zemlji.

Na sastanku, kome je prisustvovao i ambasador Republike Slovenije u Beogradu Damjan Bergant, razgovarano je o ulozi AP Vojvodine na putu priključenja Republike Srbije Evropskoj uniji, o odlučnosti Republike Slovenije da na tom putu bude partner, a kao posebna vrednost istaknut je skladan život više od 25 nacionalnih zajednica u Vojvodini koji bi mogao da posluži kao primer mnogim evropskim zemljama.

Predsednik Pastor istakao je da sve nacionalne zajednice već decenijama ovaj prostor doživljavaju kao svoju domovinu i da prihvataju i uvažavaju različitosti, te da je to postao neupitan i nepokolebljiv standard. On je naglasio i da je to veoma bitno jer se pokazalo da su nerešena međunacionalna pitanja najčešći uzrok sukoba, te da iz tog razloga i ljudski i institucionalno čuvamo i negujemo dobre međunacionalne odnose.

„Ako postoji neko ko oduvek doživljava ovaj prostor kao deo Evrope, onda smo to mi. To nije samo politički stav, nego je i stvar ubeđenja. Međutim, dešavanja u poslednjih nekoliko godina sve je očiglednije da do priključenja neće doći brzo, ali smatram da to nije do nas nego do EU“, rekao je Pastor i dodao da Republika Srbija radi sve što je u njenoj moći kako bi poboljšala uslove života, osnažila privredu, podigla životni standard i naglasio da to ne radi ne bi li ispunila agende Evropske unije nego prvenstveno zbog svojih građana.

Predsednica Grupe prijateljstva sa Srbijom u Državnom zboru Slovenije Lena Grgurevič istakla je da je Slovenija čvrstog ubeđenja da Srbija i ceo region što pre treba da pristupe Evropskoj uniji i ocenila da taj za sada ide prilično sporo.

„Sloveniju i Srbiju povezuje zajednička istorija, dobrosusedski i institucionalni odnosi, kao i sve vrednosti o kojima smo razgovarali i mi smo spremni da na evropskom putu pomognemo i doprinesemo koliko je to u našoj moći“, rekla je Grgurevič.

Današnjem sastanku prisustvovala je i generalna sekretarka Skupštine APV Sandra Stojković, kao i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije koji su članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Slovenijom.

Szerző (Forrás)
SKUPSTINAVOJVODINE.GOV.RS
Ostale vesti