Skip to main content

U određenim fabrikama vode u Subotici menjaju se filterske ispune

U određenim fabrikama vode u Subotici menjaju se filterske ispune

Ova ispune filtriraju arsen, gvožđe i amonijak iz vode.

Ukupna vrednost investicije je 113 miliona dinara neto, od čega se značajan deo finansira iz gradskog budžeta, a ostatak iz sredstava Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija”.

Snabdevanje Subotičana pitkom vodom obezbeđuje Javno-komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija” preko dve fabrike vode i iz oko 60 bušenih bunara. Na Vodozahvatu 1 filterske ispune su poslednji put zamenjene 2005. godine, tako da je njihova zamena bila više nego potrebna. Radovi koštaju 113 miliona dinara neto, od čega je 100 miliona dinara obezbedila lokalna samouprava.

Čila Goli, članica Gradskog veća zadužen za komunalne poslove: „Vodovod je već ukazao na to da je, pošto se radi o objektu, Vodozahvatu 1, koje je u neprekidnoj upotrebi i radu od 1990. godine, na njemu bilo određenih modifikacija, popravki i zamena, ali da bi sada određene elemente bilo važno zameniti ili modernizovati. Proteklih godina smo pokušavali da obezbedimo sredstva iz drugih izvora i time eventualno rasteretimo gradski budžet, ali smo na kraju došli do rešenja da više nećemo čekati, već ćemo ovu zamenu za ispuna obezbediti sredstvima lokalne samouprave, i delom iz sopstveni prihodi Vodovoda.”

Filterske ispune za vodu iz sirove vode filtriraju arsen, gvožđe i amonijak.

Đerđ Šugar, direktor, Javno-komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija”, Subotica: „Zamislite to kao ispunu sa aktivnim ugljem, samo različite veličine i on filtrira vodu. Dakle, da bi se od sirove vode proizvela voda za piće, voda prolazi kroz ove filtere, oni imaju određeno vreme zadržavanja koje im je potrebno da bi mogli da rade, a ono što rade jeste da iz sirove vode, koja sadrži arsen, gvožđe i amonijaka, u količini većoj nego što je dozvoljeno, ti filteri to lepo očiste i to nam omogućava da svi naši potrošači budu snabdeveni visokokvalitetnom pijaćom vodom.”

Direktor Vodovoda je na pitanje novinara rekao da se kvalitet vode koja duže ostaje u vodovodnim cevima može promeniti, a to se uglavnom dešava u slepim ulicama ili na mestima gde je potrošnja mala. On je pozvao građane da ukoliko primete promenu u kvalitetu vode za piće to prijave javnom preduzeću, a nadležne ekipe će se veoma brzo odazvati tom pozivu i isprati vodovodnu mrežu, što će rešiti problem.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti
Izbori za Evropski parlament biće održani ove godine u Evropskoj uniji, uključujući i Mađarsku.
Generalni konzulat Mađarske, kancelarije CMH-a i mesne organizacije SVM-a takođe pomažu pri upisu u birački spisak