Skip to main content

Obeležena 140. godišnjica od osnivanja Budisave

Obeležena 140. godišnjica od osnivanja Budisave

Dan sela je organizovan po 24. put. Manifestacija je tradicionalno bila ispraćena prigodnim programom.

Budisava je naselje u južnobačkom okrugu, koje je osnovano kao novo mađarsko naselje 1884. godine nakon što je posečena šuma Grahova u ataru Gornjeg Kovilja. Mađarski naziv je naselje dobilo po nekadašnjem mađarskom premijeru Kalmanu Tisi. Mađarsko stanovništvo u naselju, koje trenutno broji oko 4000 stanovnika, iznosi 25 posto.

Okupljeni su odali počast ispred spomen-ploče Kalmana Tise, a venci su položeni i na spomen- obeležja poginulih u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Na proslavu su došli gosti iz nekoliko naselja iz Mađarske. Vojvođansko naselje održava dugogodišnje prijateljstvo sa rodnim selom bivšeg mađarskog premijera Kalmana Tise, Gestom u Mađarskoj.

Eva Brandtne Cirjak, predstavnica Udruženja za očuvanje sećanja na porodicu Tisa iz Gesta: „Kada smo preuzeli brigu o idealima i kulturnoj baštini porodice Tisa, onda sam igrom sudbine na radiju Košut čula da u Vojvodini postoji jedno takvo naselje. Tada se dogodio kontakt i mislim da je to velika slučajnost. Već na prvom sastanku je odlučeno da imamo zajedničke teme, delimo zajedničku prošlost, razmišljamo zajedno i smatramo da su važne iste vrednosti."

Domaćin ove manifestacije obeležavanja Dana sela je Mađarsko kulturno-umetničko društvo “Šandor Petefi” iz Budisave, koje, inače, ima izuzetno važnu ulogu u životu Mađara iz Budisave.

Otilija Milanović, predsednica KUD-a Šandor Petefi, Budisava: „Tradicionalno za ovu priliku pečemo masni hleb, a kuvamo i pihtije i pečemo kobasice. Naravno, očekujemo puno gostiju, ne samo meštana, već i gostiju iz Mađarske, iz bratskih naselja kao što su Gest, Čantele i Bakš."

Naselje sada ima kompletnu infrastrukturu, a dalji razvoj je usmeren prema seoskom turizmu, čiji je glavni cilj podizanje životnog standarda stanovnika na viši nivo - rekao je Đula Kiš, predsednik mesnog odbora Saveza vojvođanskih Mađara u Budisavi: „Redovno održavamo proslavu Dana sela, budući da su naši preci došli u ovaj šumoviti krajolik i mukotrpnim radom su uspeli da prilagode ovo područje za život, koje su potom i zadržali uz pomoć tadašnjeg mađarskog premijera. Do danas smo ovde, živimo i stalno unapređujemo svoju okolinu."

Proslava je završena prigodnim programom mađarske zajednice u Budisavi.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti
Izbori za Evropski parlament biće održani ove godine u Evropskoj uniji, uključujući i Mađarsku.
Generalni konzulat Mađarske, kancelarije CMH-a i mesne organizacije SVM-a takođe pomažu pri upisu u birački spisak