Skip to main content

Forradalom és Petőfi Magyarkanizsán

Forradalom és Petőfi Magyarkanizsán

Forradalom és Petőfi Magyarkanizsán

 Magyarkanizsán is megemlékeztek az 1848/49 hőseiről és történelmi pillanatairól kedd délután.

A katolikus Nagytemetőben koszorúzással, míg a Dobó Tihamér Galériában kiállítás megnyitóval, a Művészetek Házában pedig színpadi játékkal tisztelegtek a magyar szabadságharc és forradalom előtt.

Történelmi összefoglalót Kávai Szabolcs helytörténész, történelemtanár mondott. A megemlékezést Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójával kötötte össze.

Kávai Szabolcs, történelemtanár, Magyarkanizsa: „Nagyon fontos kiemelnem, hogy a mai fiatalokat is elsősorban Petőfi ragadja meg. Amikor tanítom ezt a tananyagot, az 1848-as magyar forradalmat és szabadságharcot, és megkérdezem, hogy kinek a neve jut eszetekbe, mindenkinek kivétel nélkül Petőfit említi.”

Ünnepélyesen megnyitották a Márciusi ifjak címet viselő kiállítást, ahol tizennégy ifjú alkotását mutatták be. A képeket középiskolások, egyetemisták, képzőművészek és iparművészek készítették.

Gubik Korina, festőművész, Magyarkanizsa: „A kiállításon különböző alkotásokat találhatunk. Abból kifolyólag is, hogy a koruk és a tapasztalatuk is más, úgyhogy itt már nagyon ügyes diákokról beszélhetünk tanulmány rajzon, festményeken át kiforrt stílusról, fiatal művész stílusokról beszélhetünk.”

Az ünnepi műsort követően a politikum, a helyi oktatási intézmények, egyesületek képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúját.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti