Skip to main content

Újra hófehér Atlaszok vállát nyomja a Szabadkai Városi Könyvtár

Újra hófehér Atlaszok vállát nyomja a Szabadkai Városi Könyvtár

Újra hófehér Atlaszok vállát nyomja a Szabadkai Városi Könyvtár

 Befejeződtek a Szabadkai Városi Könyvtár épületén végzett munkálatok. A Szerb Köztársaság költségvetéséből 18 millió dinárt biztosítottak a munkálatok elvégzésére.

Újra a régi pompájában tündököl a Szabadkai Városi Könyvtár fő homlokzata. Egy menthetetlennek tűnő probléma volt, amikor tavalyelőtt novemberben leszakadt a könyvtár erkélyét tartó egyik Atlasz-szobor karja - mondta dr. Pásztor Bálint. A szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke hozzátette: azonnal reagáltak, és az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium által 18 millió dinár értékben a köztársasági kormány pénzelte a felújítást. Ennek érdekében a VMSZ alelnöke személyesen járt közben. A főtér, illetve a Korzó most teljesen más képet mutat. Közel két évvel az új városi hatalom megalakulását követően már kijelenthető, hogy nem csak a szavak szintjén tartják fontosnak azt, hogy az emblematikus épületek megóvása fontos prioritás legyen - szögezte le dr. Pásztor Bálint: „A közeljövőben el fog indulni a Városháza felújítása, és ugye évtizedeket követően befejeztük a fő homlokzatot a Városi Könyvtár épületén, Bíró Károly polgármester házának a felújítása hamarosan indulni fog, magyarországi forrásokból befejeződött a Sárgaház felújítása, illetve a Zsinagóga felújítása, magyarországi illetve szerbiai kormányzati eszközökből. Elkészült a Bagolyvár és a Víztorony felújítási tervdokumentációja Palicson. Mindezek olyan épületek, amelyek a szabadkaiság szempontjából fontosak.”

A Városi Könyvtár épületét a jövőben teljes egészében felújítják - mondta dr. Pásztor Bálint. Mindez természetesen nem fog a városközponton kívül élő polgárok rovására menni - tette hozzá: „Szabadka fontos épületeinek a megőrzése is, és a csatornahálózat, a vízvezeték-hálózat, az úthálózat javítása, bővítése Szabadka teljes területén, ezek a mi prioritásaink.”

A Szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke szerint mindezekre elő fogják teremteni a szükséges pénzt.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti