Skip to main content

Godinu dana rada trenutnog sastava lokalne samouprave Subotica

Godinu dana rada trenutnog sastava lokalne samouprave Subotica

 Dr Balint Pastor je rezimirao proteklih godinu dana.

Danas se navršava godina dana od formiranja trenutnog sastava lokalne samouprave Subotica. Sa tim u vezi dr. Balint Pastor, potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Grada, je na konferenciji za novinare izvestio o nekoliko sprovedenih projekata i govorio je o budućim planovima.

Sa stajališta zaštite grada, u poslednjih godinu dana ostvareno je više investicija. Očuvan je secesijski karakter Subotice, otkriven je spomenik bivšeg gradonačelnika, dr Karolja Biroa, u punoj veličini. Orgulje sinagoge su obnovljene, čime je dovršena potpuna obnova objekta.

"Što se tiče budućih planova, očuvanje secesijskog nasleđa grada i drugih arhitektonskih stilova u centru grada više ne može biti predmet kompromisa. Voleli bi da obezbedimo, gradsko rukovodstvo bi volelo da obezbedimo sredstva za zaštitu teksture Gradske kuće i voleli bi da obnovimo kuću Karolja Biroa, koja se nalazi u ulici Braće Radić 7."

Mere zaštite jezera Palić i Ludoškog jezera takođe su sprovedene u poslednjih godinu dana, rekao je dr Balint Pastor.

"Projekat "Ekolakus" biće dovršen do kraja godine, zahvaljujući čemu su sprovedene mere zaštite jezera Palić i Ludoškog jezera. Izgrađena je kanalizaciona mreža duga 22 km, stavili smo u pogon palićku crpnu stanicu, formiran je zaštitni pojas oko jezera i sve to je važno za očuvanje biodiverziteta."

Zahvaljujući programu "SVM dolazi do kuće" rešeno je mnogo od ukupno 400 lokalnih problema, dodao je. Osim toga, dovršena su ulaganja u putne mreže i popravke puteva koja su započeta u prethodnom mandatu, naglasio je predsednik Skupštine Grada. Istakao je i niz republičkih projekata.

"Završen je Meljkuti natputnjak iznad Y-kraka u iznosu od 250 miliona dinara, takođe će se izgraditi natputnjak iznad Pačirskog puta na Y-kraku u vrednosti od250 miliona dinara, što će biti završeno do kraja godine. Započela je izgradnja železničke pruge Subotica-Segedin o kojoj smo puno pričali prethodnih dana. Svesni smo njenih kratkoročnih nedostataka jer kako ja to imam običaj da kažem, čak i obično krečenje u nekom domaćinstvu stvara neugodnost, a ne ovakav mega projekat, ali nastojimo ublažiti štetu na Paliću, u Hajdukovu, i na svim drugim mestima."

U vezi sa Skupštinom grada, dr Balint Pastor je naglasio kako je u protekloj godini održano 12 redovnih, jedna vanredna i jedna svečana sednica.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti