Skip to main content

Magyarkanizsai Községi Képviselő-testülete elfogadta a nyelvi chartát

Magyarkanizsai Községi Képviselő-testülete elfogadta a nyelvi chartát

Magyarkanizsai Községi Képviselő-testülete elfogadta a nyelvi chartát

 Ez mellett a községi képviselő-testület ülésen döntöttek a tavalyi magyarkanizsai községi költségvetés zárszámadásáról, annak tervezetének elfogadásáról, valamint a polgári védelem megszervezéséről.

Napirendi pont között szerepelt még a regionális és a kisebbségi nyelvek helyi chartája is. Az Európai Tanács indította el a helyi charták elfogadásának gyakorlatát, partnerként szeretnék bevonni valamennyi szerbiai nemzeti tanácsot, elsőként a Magyar Nemzeti Tanácsot.

Ezzel kapcsolatban Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere kiemelte: „Egy ilyen jellegű chartának az elfogadása, ami a nyelvi jogokra vonatkozik, ebben Magyarkanizsa, nem csak Szerbiában első, hanem az Európai Tanács országai között is élen jár. Az ET nem ugyanaz mint az Európai Unió, az utóbbiban 28 tagállam van, az Európai Tanácsban pedig 47. Tehát a 47 Európai Tanács ország közül is ritka az, hogy egy önkormányzat ezt a jellegű nyelvi chartát elfogadja, hiszen ez nem csak egy formalitás, hanem részben kötelezi is az önkormányzatokat arra, hogy a kisebbségi nyelvi jogokat biztosítja az adott nemzet közösségnek, akik az ő területén élnek.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti