Skip to main content

Felújítják az iskolát Csókán és Padén

2020.10.14 - 11:19

Felújítják az iskolát Csókán és Padén

A tervezettnél nagyobb bevétele lesz a községi költségvetésnek – Ülésezett a csókai képviselő-testület
Felújítják az iskolát Csókán és Padén

A koronavírus okozta járványveszélyre való tekintettel Csókán az óvintézkedések betartásával a Művelődési Ház nagytermében tartotta meg negyedik ülését az új összetételű községi képviselő-testület. Az ülés után Oláj Tibort, a községi képviselő-testület elnökét kértük meg arra, foglalja össze napilapunk számára, milyen közérdekű döntéseket hozott a testület.

– Ami a községi költségvetést illeti, jól alakulnak a bevételek, számításaink szerint a tervezettnél négy százalékkal magasabb szinten fog megvalósulni a büdzsé. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy 709 millió helyett 736 millió dinárra számíthatunk idén. Ez a költségvetés úgynevezett bruttó kerete, amelyen belül közvetlen bevételekből 444 millió dinárra számíthatunk, ehhez hozzáadódnak a köztársaságtól és a tartománytól, az Európai Uniótól származó összegek. Igénybe vettük a korábbi évekből fennmaradt, az idei költségvetésbe áthozott forrásokat is. Ez utóbbinak köszönhető a községi költségvetés néhány százalékos növekedése – hangsúlyozta Oláj Tibor, hozzátéve, a 2020-as költségvetés fókuszában az infrastrukturális beruházások állnak.

– Csókán hat éve tart a vízvezeték-hálózat felújítása, tavasszal befejeztük az ivóvízhálózat felújításának 5B szakaszát. Összesen 17 kilométer hosszan kerültek földbe az új utcai vezetékek, mintegy 130 millió dinár értékben. A nagyszabású beruházás költségeinek kétharmadát a tartományi kormány biztosította. Településeinken több utca új aszfaltburkolatot kapott, Padén a Vasutas utca, Tiszaszentmiklóson a Tito marsall utca újult meg, ugyanakkor Szanádon és Feketetón is utcarészeket aszfaltoztunk. A községi költségvetésből aszfaltozásra több mint 70 millió dinárt fordítottunk. Szanádon és más településeken utcai esővizes csatornákat hoztunk rendbe, mélyítettünk ki a csapadék zavartalan lefolyása érdekében. Erre a célra mintegy 12 millió dinárt költöttünk. A községi kommunális közvállalat telephelyének a kihelyezésére ingatlant vásároltunk 5 millió dinár értékben. A megvásárolt épületben lehetőség van műhelyek kialakítására és a vállalat erőgépeinek a tárolására is. Folyamatban van egy nagyobb kapacitású szemétszállító jármű beszerzése is 17 millió dinárért – magyarázta a községi képviselő-testület elnöke, aki elmondta azt is, hogy a mezőgazdaság terén az önkormányzat a lehetőségekhez mérten támogatja a gazdákat, javítja a gazdálkodási feltételeket.

– Padén, Tiszaszentmiklóson és Szanádon a forgalmasabb dűlőutakat zúzott kővel, azaz murvával borítottuk be. Sárlerázók kiépítését is finanszíroztuk. Ezeket a munkálatokat jövőre is folytatjuk. Községünk díjmentesen 10 000 tonna mart aszfalthoz jutott, ezt az anyagot a földes utak javítására használhatjuk fel településeinken belül és kint a határban is. Az önkormányzat továbbra is támogatja a mezőgazdasági termelők terménykár, elemi csapások, jégverés stb. elleni biztosítási költségeit 30 százalékig. A mezőőrszolgálat működését jövőre egész évben finanszírozzuk. Támogatjuk a csókai Vöröskereszt munkáját, erre a célra 4 millió dinárt biztosítunk. Az összegből lehetőség van napi 300 adag meleg étel elkészítésére a rászorulók számára. Középiskolásaink utazási kiadásait is támogatja az önkormányzat az autóbuszjegy, a havi bérlet árának 30 százalékáig. Az egészségügyi ellátás javításának a céljából, a tartományi egészségügyi titkárság jóvoltából 5 millió dinár értékben új röntgengép beszerzése van folyamatban. Már korábban kezdeményeztük a csókai és a padéi általános iskola felújítását a szerbiai közberuházásokat irányító irodánál. Ennek köszönhetően javában tartanak az iskolafelújítási munkálatok a csókai iskolában, amely tavaszig teljesen megújul. A civil egyesületeket, a művelődési és sportszervezeteket továbbra is támogatja az önkormányzat, csakúgy mint az egyházi rendezvényeket és a vallási jellegű objektumok felújítását, karbantartását – foglalta össze Oláj Tibor.

A Csóka község területén működő kereskedelmi, vendéglátóipari és kisipari cégek munkaidejéről szóló korábbi határozatot is módosította községi képviselő-testület. Az élelmiszerboltok és a nem közszükségleti cikkeket forgalmazó üzletek, a trafikok, benzinkutak és kisipari tevékenységgel foglalkozók, szervizek stb. mindennap 0 óra és 24 óra között határozhatják meg nyitvatartásukat. A kisiparosok esetében kivételt képez a hétvége, tehát szombaton és vasárnap 6 és 14 óra között tarthatnak nyitva. Ezzel a döntéssel az önkormányzat az érintett szektor elvárásainak tett eleget.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, ger
Izborne liste 2020

SVM Republicka lista 2020

SVM Pokrajinska lista 2020

Ostale vesti

Koalicioni sporazum 2020

Zajednistvo Razvoj Buducnost