Skip to main content

Felújították Bányai János egykori szülőházát Bácsfeketehegyen

Felújították Bányai János egykori szülőházát Bácsfeketehegyen

Felújították Bányai János egykori szülőházát Bácsfeketehegyen

 Az épületben gazdag könyvtár, közösségi tér és számos rendezvény várja majd az irodalomkedvelőket.

Szalagátvágással nyitották meg a Bányai János Irodalmi Alapítvány újjászületett épületét Bácsfeketehegyen. Szűcs Balázs, az alapítvány kuratóriumi elnöke gyermekként sok időt töltött az egykori családi házban.

Szűcs Balázs, a Bányai János Irodalmi Alapítvány kuratóriumi elnöke: „Bányai János nagyon egyszerű ember volt, ő mindenkivel szót tudott érteni, velem is, néha azt mondják, hogy velem nem is olyan könnyű szót érteni, ő mindig szót értett velem is. Ez a ház, én a gyerekkorom nagy részét itt töltöttem, úgyhogy szerintem az itt jelenlevők közül csak én látom, úgy ahogy én látom, mert ott morzsoltuk a kukoricát nagyapámmal, nekem vannak itt emlékeim.”

A nemrégiben felújított épület szellemi központja lehet nemcsak Bácsfeketehegynek, hanem egész Vajdaságnak is, ahonnan elindulva újraértelmezhetjük önmagunkat, feladatainkat és teljesítményünket, emelte ki Lovas Ildikó, a Bányai János Irodalmi Alapítvány egyik alapítója.
 
Lovas Ildikó, a Bányai János Irodalmi Alapítvány egyik alapítója: „Az alapokat megteremteni ahhoz, hogy távlatosan és perspektívában megújulva tudjunk gondolkodni, merthogy ez az alkotást is segíti, és minden olyan folyamatot, ami a kultúrában és az irodalomban fontos, ez a ház és ez az alapítvány, ez az emlékhely, a könyvtár és a kutatóhely ennek az alapjait jelenti most, és reméljük, hogy ennek az eredményeit hozza majd a jövőben.”

Az ünnepélyesen átadott komplexum egyesíti mindazt a szellemi örökséget amelyet Bányai János akadémikus képviselt, emelte ki Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Úgy gondolom, hogy egy olyan neves, kiváló tudós és egyetemi tanárnak állítunk emléket, a szülői házban, aki nemcsak ezt érdemelte meg, hanem azt is, hogy mindazt, amit tanított velünk a tanszék hallgatóiként, doktoranduszként, amit hallgattunk, hallottunk tőle, azt úgy próbáljuk továbbadni, örökíteni, ahogyan ő tanította velünk.”

A teljesen felújított épület a magyar kormány támogatásával valósult meg.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti
Izbori za Evropski parlament biće održani ove godine u Evropskoj uniji, uključujući i Mađarsku.
Generalni konzulat Mađarske, kancelarije CMH-a i mesne organizacije SVM-a takođe pomažu pri upisu u birački spisak