Skip to main content

Pastor: Za Vojvodinu u normalnoj Srbiji

Pastor: Za Vojvodinu u normalnoj Srbiji

Pokrajinski izbori 2012.

Savez vojvođanskih Mađara na predstojeće izbore izlazi samostalno na svim nivoima, izuzetak je jedino Kanjiža, gde je SVM predao zajedničku listu za lokalne izbore s dugogodišnjim koalicionim partnerom u toj opštini, Demokratskom strankom vojvođanskih Mađara.

Kako je juče novinarima rekao predsednik SVM-a Ištvan Pastor, njegova stranka na republičke izbore izlazi s punom listom od 250 kandidata, koju će Republičkoj izbornoj komisiji u Beogradu predati 28. marta u 12 časova. Nosilac liste, koja nosi naziv „Savez vojvođanskih Mađara – Vajdasági Magyar Szövetség – Ištvan Pastor”, je republički poslanik Balint Pastor, šef poslaničke grupe manjina.

– SVM trenutno u Republičkom parlamentu ima četiri poslanika, koji su po našoj oceni veoma dobro radili u protekle četiri godine, pa su i sada u vrhu liste. Cilj nam je da u novom sazivu Skupštine Srbije imamo barem dva poslanika više – istakao je Ištvan Pastor.

– Što se tiče pokrajinskih izbora, SVM takođe ima punu listu od 60 kandidata, koju će Pokrajinskoj izbornoj komisiji u Novom Sadu predati 27. marta, takođe u 12 časova. Nosilac liste je Akoš Ujhelji, diplomirani ekonomista iz Subotice. Na listi je zastupljena cela teritorija Vojvodine, a što se tiče broja mandata, očekujemo da ćemo umesto sadašnjih pet imati najmanje šest, a možda i sedam poslanika – rekao je predsednik SVM-a. – Kada je u pitanju većinski izborni sistem, SVM će imati 27 kandidata u 20 opština, od ukupno 45 koliko ih ima u Vojvodini. S takođe samostalnom listom, SVM će nastupiti i u 25 lokalnih samouprava, s već pomenutim izuzetkom u Kanjiži, a prvi put ta stranka će listu predati i u Beogradu, gde je u novembru prošle godine osnovan prvi mesni odbor SVM-a van teritorije Vojvodine. Nosioci lista, od kojih je većina već predata opštinskim i gradskim izbornim komisijama, su ljudi koji su ujedno i kandidati za predsednike opština, odnosno gradonačelnike.

Predsednik SVM-a je istakao da su za nešto više od četiri dana prikupili 11.000 potpisa podrške za liste, što je po njegovim rečima znak podrške velikog broja građana. Savez vojvođanskih Mađara je izbornu kampanju počeo 15. marta uz slogan „Za Vojvodinu u normalnoj Srbiji”. Kako je Pastor objasnio, izborni program stranke sadrži 12 tačaka, a rezultat je široke konsultacije s više od 500 civilnih organizacija u Vojvodini, velikog broja intelektualaca i tradicionalnih crkava.

Manjinsko-mađarski program

– To je manjinsko-mađarski program, ali je u isto vreme i evropski, građanski, regionalni i vojvođanski program. U fokusu našeg politiziranja je i dalje Vojvodina, ali je Srbija naša domovina, pa nas nijedno pitanje koje se tiče svakodnevice ne ostavlja ravnodušnim – rekao je Pastor.
On je objasnio da oni zapravo ne nude ništa novo jer program SVM-a predstavlja kontinuitet dosadašnje politike te stranke.

Dnevnik

Ostale vesti
Izbori za Evropski parlament biće održani ove godine u Evropskoj uniji, uključujući i Mađarsku.
Generalni konzulat Mađarske, kancelarije CMH-a i mesne organizacije SVM-a takođe pomažu pri upisu u birački spisak