Skip to main content

Pastor: SVM neće glasati za rekonstruisanu vladu

Pastor: SVM neće glasati za rekonstruisanu vladu

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da poslanici te stranke sutra neće glasati za rekonstruisanu vladu, ali je i poručio da će biti konstruktivna opozicija i da visoko ceni briselski sporazum i napredovanje ka EU, što su rezultati vlade u prethodnom sastavu.

"Mi nismo deo vladajuće većine i ne spremamo se da budemo, a kao što smo smo prošle godine glasali, tako ćemo sutra glasati i protiv rekonstruisane vlade", rekao je Pastor. On je izneo i zapažanja o rezultatima dosadašjne vlade u proteklih 13 meseci, kao i ono što joj SVM zamera i šta očekuje od sledeće.

Pastor je, podsetivši da je Aleksandar Vučić taj koji se zalaže da u vladi bude što više eksperata i vanstranačkih ličnosti, rekao da je još Platon u Državi pisao da državu treba da vode mudraci i da je taj model isproban još u starom veku u Sirakuzi i "pokazalo se da ne može da funkcioniše.

Ističući da govori najdobronamernije i da nema ništa lično protiv, recimo, kandidata za ministra finansija Lazara Krstića, Pastor je rekao da ministar finansija treba da bude čovek sa političkim iskustvom i autoritetom "da bi u vladi mogao da kaže 'ne', da za ovo ima para, za ovo nema". Sa druge strane, po mišljenju Pastora, ministar za regionalni razvoj treba da bude ekspert da ne deli sredstva određenim lokalnim samoupravama po "nekakvom partijskom ključu".

Pastor je istovremeno odao priznanje vladi na hrabrosti i odlučnosti i uspesima koje je ostvarila po pitanuju Kosova i evrointegracija. "Zarad istine moram da priznam da nismo očekivali mnogo toga pozitivnog od onoga što je ova vlada ucinilia.

Tu pre svega mislim na briselski sporazum koji je istorijski rezultat, a sa druge strane mislim na napredovanje ka EU", rekao je on i dodao da mnogi nisu očekivali takvu dinamiku i da čestita vladi na tome.

Pastor je, međutim, zamerio što će se u rekonstuisanoj vladi evrointegracijama baviti minsitar bez portfelja umesto kao do sada potpredsednika vlade i istakao da "to nije dobra poruka".

Kako je dodao, nije mu jasno ni kako smo tek juče popodne saznali da ćemo imati ministra bez portfelja koji ceh se baviti KiM. Prema njegovom mišljenju, u vladi je trebalo da bude i ministar bez portfelja koji bi se bavio ljudskim i manjinskim pravima.

Szerző (Forrás)
Dnevnik, Tanjug
Ostale vesti