Skip to main content

Još malo priče, zakletva, pa pravac u Nemanjinu

Još malo priče, zakletva, pa pravac u Nemanjinu

U Skupštini Srbije danas startuje treći, finalni dan potvrde novog kabineta premijera Ivice Dačića. U petak i subotu poslanici su “propitivali” pre svega Dačića i prvog potpredsednika Aleksandra Vučića, pa se finiš odužio.

Predviđeno je da poslanici startuju danas u 11 časova i imaće pet sati da iznesu svoje mišljenje o rekonstrukciji Vlade, njenim programskim ciljevima, ostvarenom u prvoj godini mandata, i naravno, kandidatima predloženim za ministre. Nakon toga sledi ministarska zakletva, s kojom će u Nemanjinoj 11 biti 22 stara – nova imena u postavi premijera Dačića.

Iako javnost nije bila u prilici da čuje kandidate i njihov program pre nego što zauzmu ministarske fotelje, kako saznajemo, ipak će se ponešto saznati u izjavi medijima. Predviđeno je da pod skupštinskim svodom svaki ministar izađe pred novinare. Potom će novoizabrani šefovi resora preuzeti svoja ministarstva i ući u kabinete.

Uporedo s ovim procesom trebalo bi da se finalizuju i razgovori prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića sa strancima o njihovim angažmanima u Vladi Srbije i da u Nemanjinoj počne pravi proces rešavanje ekonomskih problema države i priprema za otvaranje pregovora o punopravnom članstvu sa EU. Pošto smo odabirom profesorke FPN Tanje Miščević dobili glavnog pregovarača sa EU, ulazimo u kompleksan proces u kome se bira čitav tim i šefovi po pregovaračkim poglavljima i resori u Vladi “ukomponuju” za svoju ulogu do završetka pregovaračkog procesa sa EU.

Budući ministri ipak su ovih dana izjavljivali za medije šta očekuju i kako misle da rade. Kandidat za ministra bez portfelja, zaduženog za evropske integracije, Branko Ružić izjavio je tako da evropske integracije vidi kao par ekselans „unutrašnjepolitičko pitanje” Srbije, jer je, ističe, članstvo u EU pre svega u interesu Srbije i njenih građana. Ružić je rekao da će, ukoliko i kada skupština potvrdi njegov izbor na tu dužnost, svu svoju energiju uložiti u veću dinamiku procesa evrointegracije Srbije. „Svoju ulogu vidim kao političku podršku implementaciji preporuka EK i naravno upodobljavanju pravnih tekovina EU sa našim zakonodavstvom”, precizirao je. On ističe da sve strukture društva i države koje učestvuju u procesu evropskih integracija treba da budu uvezane u jedan snažan operativan sistem i da sve ono što praktično do sada nije ispunjeno po evropskoj agendi bude ispunjeno mnogo brže.

„Ono što će sigurno biti obaveza svih ministara to je da mnogo više rade na ispunjenju preporuka EK, kako bi mi zaista shvatili ne samo deklarativno da je EU ne sama sebi cilj, već da je EU nešto što je u interesu i nase drzave i nasih građana”, poručio je Ružić. Komentarišući kritike opozicije da nije dobra poruka što je za evrointegracije u prošloj vladi bio zadužen vicepremijer, a u ovoj će to biti ministar bez portfelja, Ružić je istakao da ne vidi da je to neki problem i da će se vrednovati jedino rezultat, a uveren je da će on biti pozitivan.

On je podsetio da su i u najrazvijenijim članicama EU poput Francuske ministri bez portfelja zaduženi za veoma značajna pitanja, kao što je za Srbiju pitanje evrointegracija. Kako je dodao, treba mnogo više raditi, a manje se baviti pi-arom: „Jedino što je merodavno je rezultat i prolazna vremena koja postižemo uspešno ili manje uspešno u određenim rokovima”, zaključio je Ružić.

Ocenio je za RTS ocenio i da je za premijera Srbije i lidera Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića izbor novih ministara bila „slatka muka”. Ružić je istakao i da unutar SPS-a nije bilo protivljenja što će na ministarska mesta doći nestranački ljudi.

„Nama je interes da ponudimo najbolje Srbiji kako bi se realizovali ciljevi koji su pred nama”, dodao je Ružić.

S druge strane, opozicija ima mnoštvo primedbi . Tako Liberalno demokratska partija očekuje da Vlada Srbije opozove ministra pravde Nikolu Selakovića, a ukoliko se to ne dogodi, ta stranka će podneti zahtev za njegovu smenu zbog njegovih izjava u parlamentu u subotu, izjavio je juče poslanik te stranke Bojan Đurić.

Đurić je novinarima u parlamentu rekao da je razlog za to što je ministar Selaković rekao da će za manje od 20 meseci biti završene istrage u vezi 24 sporne privatizacije i da će biti podignute optužnice.Đurić je precizirao da je ministar pravde na taj način prekršio zakon. Prema njegovim rečima, Selaković je tako prejudicirao kako će istrage biti završene, ističući da ministar pravde ima određene nadležnosti i ocenio da ministar mora da bude oprezan u onome što radi i priča. On je dodao da će sada oni koji će u budućnosti braniti neke od ovih koji se nađu na optužnicama imati dokaz da je vršen politički pritisak da se te istrage završe na taj način, odnosno da budu podignute optužnice.  On je dodao da je LDP pružila u raspravi priliku ministru da „spasi šta se spasti može”, da je sve moglo da ostane na nivou gafa, ali da je ministar nastavio da se ponaša na isti način, odnosno, „da se ponaša kao opozicioni političar”. Na opasku novinara da prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić visoko ceni rad Selakovića, Đurić je odgovorio:”Mi ovde ne govorimo o čistoj politici, mi nemamo ništa protiv toga da Vučić podrži Selakovića, ili da Selaković uživa podršku vladajuće koalicije, ali postoji granica koja je definisana ustavom i zakonom”.

Dve žene: Slavica i Zorana

U rekonstrukciji od 22 člana nove vlade, dve su žene. Među ministrima su  Zorana Mihajlović( Srpska napedna stranka) i Slavica Đukić Dejanović (Socijalistička partija Srbije).

Otišle su  Verice Kalanović (regionalni razvoj i lokalna samopurava -URS), Suzane Grubješić(potpredsednica zadužena za evropske integracije -URS) i Alise Marić(sport- SNS). Iako su se u medijskim spekulacijama o kandidatima za ministre pominjale Dijana Vukomanović, Jasna Šekarić, Svetlana Lana Živanović, profesorka na univerzitetu u Tenesiju, na kraju su ipak prošli samo muški ministri, doduše različite starosne dobi.

Dijana Vukonmanović(SPS) ipak može biti zadovoljna, pošto je izabrana za šeficu poslaničkog kluba socijalista i ona je jedina žena na čelu jednog poslaničkog Kluba.

Szerző (Forrás)
D. Milivojević, Dnevnik
Ostale vesti