Skip to main content

Prva violina u poslaničkoj klupi

Prva violina u poslaničkoj klupi

Skupština Vojvodine mogla bi da počne “jesenje zasedanje” krajem septembra, ali datum sledeće sednice, po rečima predsednika parlamenta Ištvana Pastora, nije preciziran.

Poslanici su se poslednji put okupili 3. jula, posle čega je neformalno proglašena njihova “letnja pauza” da bi potom počeli i radovi na rekonstrukciji skupštinskog zdanja koji po ugovoru sa izvođačima posla, treba da budu završeni do 15. oktobra.

- Planiram, i voleo bih da to tako bude, da se naredna sednica Skupštine Vojvodine održi u zadnjoj nedelji septembra, ali sad još datum nije preciziran - rekao je danas za “Dnevnik” predsednik Skupštine Pastor.

On je naveo da već sada postoji osnov za zakazivanje sednice pošto je pristiglo pet-šest predloga za tačke dnevnog reda, među kojima su dva izveštaja - o radu JVP “Vode Vojvodine” u 2012. i o realizaciji budžeta u prvih šest meseci ove godine.

Pastor je rekao da bi takođe voleo da se na dnevnom redu te sednice nađe i pokrajinska “platforma o značajim elementima pristupa izradi zakona o finansiranju Vojvodine”.

- Taj dokument je pripremljen za raspravu. Ako se ne nađe na dnevnom redu u septembru, onda će to svakako biti početkom oktobra - dodao je on.

Inače, pred pokrajinskom skupštinom naći će se i ostavka Igora Mirovića iz Srpske napredne stranke na poslanički mandat, koju je on podneo nakon izbora za novog ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave u republičkoj vladi. Naprednjaci očekuju da će umesto Mirovića u skupštinsku klupu u Vojvodini ući njihova stranačka koleginica Dragana Milošević, violinistkinja iz Novog Sada.

- Ta ostavka je stigla i upućena je administrativnom odboru Skupštine APV - rekao je danas za “Dnevnik” njen sekretar Milorad Gašić.

Mirovićeva ostavka je, kažu u Skupštini, stigla 6. septembra i upućena je administrativnom odboru koji zatim predlaže pokrajinskom parlamentu da je konstatuje na prvoj narednoj sednici. Kada to bude učinjeno, Pokrajinska izborna komisija donosi odluku o prestanku mandata i utvrđuje kom kandidatu pripada poslanički mandat.

- Novi poslanik biće Dragana Milošević jer tako zakon nalaže. Ona je prva sledeća na našoj izbornoj listi kandidata - rekao je juče za naš list potpredsednik Skupštine APV Đorđe Milićević iz poslaničkog kluba SNS-a, dodajući da “u tom smislu je neupitno da će ona biti poslanik”.

Miloševićeva je, kako je to navedeno na izbornoj listi “Pokrenimo Vojvodinu - Tomislav Nikolić”, diplomirani muzički izvođač - violinista, rođena 1983. godine, iz Novog Sada. Tu je na Akademiji umetnosti i diplomirala, a zaposlena je u orkestru Srpskog narodnog pozorišta.

Odlaskom Igora Mirovića za ministra, upražnjeno je i mesto novog šef poslaničkog kluba SNS-a, najveće opozicione grupe. Ko će ga popuniti, kako kaže naprednjak Milićević, biće poznato u narednih nekoliko dana.

- Stranka ima svoje mehanizme i proceduru za donošenje takve odluke. Imamo niz kvalitetnih poslanika i u tom smislu možemo da računamo na svakog od njih - dodao je Milićević.

Skupštinu očekuju i izmene njenog Poslovnika o radu, naveo je Pastor, ocenjujući da to nije samo unutrašnja stvar parlamenta. On je objasnio da očekuje izmenu tog akta i u pogledu skraćenja sadašnjeg roka od deset dana u kom Skupština treba da se održi u odnosu na dan kada je zakazana. To bi, smatra, omogućilo njeno brže reagovanje, kada želi da podnese amandmane na zakone koje donosi republički parlament.

- Omogućilo bi da se regionalni interes permanentno pojavljuje u aktuelnom momentu, a ne da smo stalno u zakašnjenju i da budemo kao Kalimero koji stalno govori “nepravda, nepravda” - kazao je Pastor.

Szerző (Forrás)
Dnevnik, S. Kovačević
Ostale vesti