Skip to main content

A szerb parlament elfogadta az egészségügyi biztosításról szóló törvényt

A szerb parlament elfogadta az egészségügyi biztosításról szóló törvényt

Száz százalékos fizetést kapnak azok a szülők, akiknek gyermeke súlyos betegségben szenved

A szerb parlament elfogadta az egészségügyi biztosításról szóló törvényt, jelentős újdonságnak számít a rendszeres szűrővizsgálat és a száz százalékos fizetés azon szülőknek, akiknek a gyermeke súlyos betegségben szenved.

A rákos vagy más súlyos betegségben szenvedő gyermekek szüleinek joguk van betegszabadságra a gyermek 18 éves koráig, ez alatt az idő alatt teljes fizetést kapnak, a betegszabadságot pedig félévente kell megújítaniuk.

Eddig ezeknek a szülőknek csupán a bérük 65 százalékára volt joga, és négy hónapon át tartó betegszabadságra, és általában felmondtak a munkahelyükön, vagy pedig elbocsátották őket, hogy a beteg gyermekük mellett lehessenek.

Újdonságnak számít továbbá az is, hogy a választott orvos 60 napra szóló betegszabadságot nyithat meg az eddigi 30 helyett, ezentúl pedig nem csak választott orvos, hanem a szakorvosok is kórházi kezelésre küldhetik a beteget.

Egységes várólistát is létrehoznak majd, amelyet a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) vezet majd.

Az egészségügyi biztosítás alapjai módosulnak többek között a földművesek, a közjegyzők és végrehajtók számára is.

Az egészségvédelemről szóló törvény szerint állami szintre helyezik az elsődleges egészségvédelmet, kivéve az egészségházakat, amelyek továbbra is a helyi önkormányzatokhoz tartoznak. (Tanjug)

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Ostale vesti